Szabina
5 °C
11 °C

Húsz magyar atléta is lehet Rióban

2016.02.01. 15:58

A márciusi fedettpályás világbajnokságon három magyar indulása biztos, az augusztusi riói olimpián viszont húszfős atlétacsapatot szeretne Spiriev Attila.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta, idén az első fontos állomás március 17-20-án a portlandi fedett vb lesz, ahol tavalyi eredményei alapján a gátas Baji Balázs, valamint a súlylökő Márton Anita és a sprinter Nguyen Anasztázia indulásával lehet számolni. Rajtuk kívül még egy-két versenyző érheti el a részvételi szintet, illetve Zsivoczky-Farkas Györgyi utazása lehet realitás. A többpróbázóknál 12-en meghívás alapján állhatnak rajthoz, a tavalyi szabadtéri vb-n hatodik magyar versenyző egyelőre tartalék. A vb-9. Krizsán Xénia inkább a nyárra koncentrál.

Egy hónappal az olimpia előtt Amszterdamban rendezik a szabadtéri Európa-bajnokságot, amely a legjobbak számára tesztverseny lesz a riói játékokra. Spiriev Attila jelezte: az olimpián induló legjobbak közül mindenki rész vesz az Eb-n, amely az utánpótlás kort elhagyó atlétáknak is nagy jelentőségű lesz, mivel idén nem rendeznek U23-as Eb-t.

A magyar atléták közül eddig 17-en érték el az olimpiai szintet, ez 16 utazót jelent, mivel női maratonban négyen harcolták ki a részvétel jogát, de egy számban egy országból csak hárman állhatnak rajthoz. A sportigazgató szerint azonban még bővülhet a riói létszám.

„Például a maratoni szintes Papp Krisztina 10 ezer méteren is szintes lehet. Remélem, hogy összességében húszan utazhatnak. Ami nagy dolog lenne, mert megszűntették a B szinteket." - hangsúlyozta Spiriev Attila.

Kiemelte: cél, hogy a mostani csapat nagyobb legyen a londoni 17 fősnél, és a fiatalok közül is kerüljenek be az olimpikonok közé. Emellett azzal lenne elégedett, ha az olimpián legalább 3-4 magyar versenyző bejutna a 16 közé - 2012-ben, Londonban ez az olimpiai bajnok és idén is éremesélyes kalapácsvető Pars Krisztiánon kívül senkinek sem sikerült.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.