Judit
3 °C
6 °C

Armstrong megtalálta a sportágat, ahonnan nem nézik ki

2016.02.04. 20:58

Lance Armstrongot doppingügyei miatt élete végéig mindenféle sporttevékenységtől eltiltották, de azért időről időre megtalálja a módját, hogy versenyezzen, még ha nem is kerékpárban. Most az ultrafutók vitáznak azon, hogy jót tesz-e az egykori profi bringás jelenléte a sportáguknak.

Armstrong a kerékpár mellett más sportágakat is kipróbált, triatlonozott, hegyikerékpározott, majd a New York Maratont is lefutotta, de olyan őrültségekben is részt vett, mint a sörmérföld. Eltiltása után már ezekben sem élhette ki magát, csak nem hivatalos versenyeken indulhatott.

Még mindig keresi a lehetőségét annak, hogy megméresse magát, vagy valamilyen jótékony célért sportoljon. Decemberben már nyert is egy 35 kilométeres hegyi futást, és most az Egyesült Államok egyik leghíresebb ultramaratonjának, a száz mérföldes Western States-nek a felvezető eseményén akar részt venni.

Armstrong figyelme azért is fordulhatott az ultrázás felé, mert szinte teljesen amatőr alapokon működik a sportág, nem a pénzdíjakról szólnak a versenyek. Így talán kisebb ellenállásba ütközik, nem gyanúsítgatják, hogy itt is doppinggal akar sikeres lenni, mert egy győzelemmel úgysem keres semmit.

A Western States hivatalos edzése február 13-án lesz, ekkor lehet lefutni a verseny záró 20 mérföldjét, és ezen akar ott lenni Armstrong is. „Vicces lesz nézni, hogyan reagálnak majd az emberek" – mondta Tim Twietmayer a verseny ötszörös győztese, aki ma már az egyik főszervező. A Sacbee-nek arról is beszélt, hogy a vezetők majd csak most fognak arról dönteni, hogyan kezeljék azokat, akik korábban megbuktak doppinggal.

Van, akinek nem tetszik, hogy Armstrong még próbálkozik a sporttal, de egy ultrafutó jól összefoglalta, miért van esélye náluk. „Amiért szeretjük a sportágunkat, az a közösség. Nagyon elfogadó, és alázatra nevel. Ha Lance mindennek részese akar lenni, akkor tárt karokkal fogadjuk" – mondta Bob Crawley.

Armstrong idén nem valószínű, hogy bevállalja a száz mérföldes versenyt, de egy részét lefuthatja, az egykori baseballjátékos Eric Byrnes iramdiktálójának jelentkezett. (Az amerikai ultramaratonokon megengedett, hogy résztávokra iramfutók is beszálljanak.)

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!