Ambrus
-7 °C
3 °C

Szenzációs futással, 26 éves világrekordot döntött meg

2016.02.18. 11:52

A stockholmi Globen Galan nevű fedettpályás atlétikai versenyen három futóvilágcsúcs is megdőlt. Az etióp Genzebe Dibaba női egy mérföldön, a dzsibuti Ayanleh Souleiman férfi ezer méteren, a katari Abdalelah Harún 500 méteren állított fel új rekordot.

Dibaba az utóbbi évek vitathatatlanul legnagyobb futója, a stockholmi pályán mindig nagyon jól teljesít. Tavaly 5000 méteren, tavalyelőtt 3000 méteren döntötte meg a világrekordot, de az etióp tehetségéről többet elárul, hogy 2015-ben azt a szabadtéri világcsúcsot javította meg 1500 méteren, amit még a nemrég nyilvánosságra került vallomás alapján valószínűleg doppinggal ért el a kínai Csü Jün-hszia.

Dibaba korábban sosem versenyzett fedettpályán mérföldön, de ez most nem számított. Nyolcszáz méterig Joanna Jozwik diktálta a tempót. Az etióp ezután is csak nagyon keveset lassult, egyedül küzdött az óra ellen, de így is szenzációs idővel, 4:13,31-gyel nyert. A román Doina Melinte 1990-ban futott rekordját (4:17,14) közel négy másodperccel javította meg. Dibaba még meg sem született, amikor a rekord már élt.

„Az iram tökéletes volt. Jól ismerem ezt a pályát, nagyon fekszik nekem. Az egyetlen nehézséget a csarnok körülményei jelentették, nagyon hűvösnek éreztem. Nagyon boldog vagyok a csúcstól. Azt hiszem, még gyorsabban tudok futni a szezonban" – idézte a nemzetközi szövetség honlapja.

Souleimannak még nincs olyan eredménylistája, mint Dibabának, de az utóbbi években már ő is a világ legjobb középtávfutói közé tartozik. Két éve 1500-on lett fedettpályás világbajnok.

A dzsibuti futó a dán színekben naggyá lett Wilson Kipketer ezerméteres rekordjának ment neki. Souleimant 600 méterig vitte nyúl, utána már egyedül kellett megoldania a feladatot. Stabil tempót diktált, végül 2:14,20-at futott, 76 századot javított Kipketer csúcsán.

Ötszáz méteren nem tartanak számon hivatalos világcsúcsot, de egy álomhatár akkor is megdőlt Stockholmban. A katari Abdalelah Harún lett az első, aki hivatalosan egy percen belül futott ötszáz métert. A tavaly éppen ezen a versenyen feltűnt sprinter 59,83-ra javította a világ legjobb idejét.

A három futóban közös, hogy ugyanaz az edzőjük, a szomáliai születésű Jama Adentől azonban nincs mindenki elájulva. Többször került már doppinggyanúba az olimpiai bajnokokat is kinevelő edző, miután néhány atlétája lebukott.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.