Szenzációs futással, 26 éves világrekordot döntött meg

2016.02.18. 11:52

A stockholmi Globen Galan nevű fedettpályás atlétikai versenyen három futóvilágcsúcs is megdőlt. Az etióp Genzebe Dibaba női egy mérföldön, a dzsibuti Ayanleh Souleiman férfi ezer méteren, a katari Abdalelah Harún 500 méteren állított fel új rekordot.

Dibaba az utóbbi évek vitathatatlanul legnagyobb futója, a stockholmi pályán mindig nagyon jól teljesít. Tavaly 5000 méteren, tavalyelőtt 3000 méteren döntötte meg a világrekordot, de az etióp tehetségéről többet elárul, hogy 2015-ben azt a szabadtéri világcsúcsot javította meg 1500 méteren, amit még a nemrég nyilvánosságra került vallomás alapján valószínűleg doppinggal ért el a kínai Csü Jün-hszia.

Dibaba korábban sosem versenyzett fedettpályán mérföldön, de ez most nem számított. Nyolcszáz méterig Joanna Jozwik diktálta a tempót. Az etióp ezután is csak nagyon keveset lassult, egyedül küzdött az óra ellen, de így is szenzációs idővel, 4:13,31-gyel nyert. A román Doina Melinte 1990-ban futott rekordját (4:17,14) közel négy másodperccel javította meg. Dibaba még meg sem született, amikor a rekord már élt.

„Az iram tökéletes volt. Jól ismerem ezt a pályát, nagyon fekszik nekem. Az egyetlen nehézséget a csarnok körülményei jelentették, nagyon hűvösnek éreztem. Nagyon boldog vagyok a csúcstól. Azt hiszem, még gyorsabban tudok futni a szezonban" – idézte a nemzetközi szövetség honlapja.

Genzebe Dibaba 4:13.31 szenzációs futással, 26 éves világrekordot döntött meg

Souleimannak még nincs olyan eredménylistája, mint Dibabának, de az utóbbi években már ő is a világ legjobb középtávfutói közé tartozik. Két éve 1500-on lett fedettpályás világbajnok.

A dzsibuti futó a dán színekben naggyá lett Wilson Kipketer ezerméteres rekordjának ment neki. Souleimant 600 méterig vitte nyúl, utána már egyedül kellett megoldania a feladatot. Stabil tempót diktált, végül 2:14,20-at futott, 76 századot javított Kipketer csúcsán.

Ötszáz méteren nem tartanak számon hivatalos világcsúcsot, de egy álomhatár akkor is megdőlt Stockholmban. A katari Abdalelah Harún lett az első, aki hivatalosan egy percen belül futott ötszáz métert. A tavaly éppen ezen a versenyen feltűnt sprinter 59,83-ra javította a világ legjobb idejét.

A három futóban közös, hogy ugyanaz az edzőjük, a szomáliai születésű Jama Adentől azonban nincs mindenki elájulva. Többször került már doppinggyanúba az olimpiai bajnokokat is kinevelő edző, miután néhány atlétája lebukott.