Műlábbal veri az épeket, háborognak a riói olimpiája miatt

2016.02.22. 16:45

Markus Rehmnek a jobb lába helyén műanyag protézis van. Parasportolóként az épeket is veri távolugrásban, 2014-ben német bajnokságot nyert, a hétvégén pedig a glasgow-i fedettpályás versenyen győzött. Ellenfelei közül többen gondolják azt, hogy a műláb jogosulatlan előnyhöz juttatja, nem látják szívesen Rehmet.

A távolugrónak az az álma, hogy ott legyen a riói olimpián. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntésére vár.

A Blade Jumpernek (Pistorius volt a Blade Runner) is becézett Rehm ügye nem példa nélküli, Oscar Pistoriusnak is hasonló procedúrán kellett átesnie, fizikusok és sportolók vitatkoztak arról, hogy a karbonból készült lábak vajon mennyi előnyt adnak neki, jobban viszik-e át az erőt, mint az izom. A német atléta a 2014-es Eb-ről is amiatt maradt le, mert a szövetsége nem merte benevezni a viták miatt.

A német Glasgow-ban 810 centiméterrel győzött, egyéni legjobbjával (840) öt centivel megelőzné London olimpiai bajnokát, Greg Ruthefordot.

A sportoló vitatja, hogy előnyt élvezne, egyszerű példával próbálja újra és újra bizonyítani: „Ha a lábam akkor előnyt adna, akkor a többi paralimpiai atléta miért nem ugrik akkorákat, mint én? A világbajnokságon a hozzám legközelebb lévő ellenfelem 1,14 méterre volt, a többieknek is ugyanilyen műlába, technikája és felszerelése van. Ha az olyan könnyű lenne, mindenki ilyen messzire ugrana."

A távolugró állítja, hogy igazából hátrányban van, mert műlábaival már a nekifutásban sem tud akkora sebességet elérni, mint ép társai, és a levegőmunkája is korlátozott.

Rehm levélben már kérte az IAAF véleményét, de szeretne egy személyes találkozót is kiharcolni, ahol nemcsak igazáról akarja meggyőzni őket, de bebizonyítaná, hogy a sportágnak is jó reklám lenne riói indulása.