A rúdugrás veszélyes, ezért szeretjük

2016.03.18. 12:35

Renaud Lavillenie az utóbbi öt-hat évben uralja a rúdugrást, szinte minden szezonban ő ugorja a legnagyobbat, világcsúcsot is javított már,a világversenyeken azonban sokszor nem jön össze neki. A mostani oregoni fedettpályás atlétikai világbajnokságon viszont nagyon könnyedén győzött, két ugrással, világbajnoki csúccsal aranyérmes lett.

A fedettpályás világcsúcsot tartó francia nem nagyon erőltette meg magát, ő szállt be utoljára a versenybe, 575 centiméteres magasságon kezdett, míg mindenki más 555-ös vagy kisebb magasságon próbálkozott először. Lavillenie simán átvitte az 575-öt.

Renaud Lavillenie 6.02 Pole Vault FINAL World Indoor Championships 2016

Ha nem ugrott volna többet, már akkor is bronzérmes, de természetesen nem állt meg itt. 590-en ugrott újra, és azt is elsőre. Ezen a magasságon már nem jutott át más, a második Sam Kendrick 580-nál megállt. Lavillenie ezután világbajnoki csúcsra emeltetett, és meg is ugrotta elsőre a 602 centit. Egy centit javított Steve Hooker rekordján.

Renaud Lavillenie nagy esése

A világcsúcsot is megcélozta, 617-re is ugrott. Ez a rekord már nem jött össze, és a második rontott ugrása elég veszélyesre is sikerült, a matrac szélére zuhant. „Féltem kicsit közben, de sikerült biztonságosan esni. A rúdugrás olykor nagyon veszélyes és intenzív, de hát ezért szeretjük."

A női versenyben is világbajnoki csúcs született, az amerikai Jennifer Suhr 490 centivel győzött. A mezőny itt sűrűbb volt, először fordult elő, hogy négyen is átjutottak a 480-as magasságon.

Eredmények:

férfi rúdugrás:
1. Renaud Lavillenie (Franciaország) 6,02 m
2. Sam Kendricks (Egyesült Államok) 5,80
3. Piotr Lisek (Lengyelország) 5,75

női rúdugrás:
1.  Jennifer Suhr (Egyesült Államok) 4,90 m
2. Sandi Morris (Egyesült Államok) 4,85
3. Jekaterini Sztefanidi (Görögország) 4,80