Dopping miatt elveszik Bolt egyik olimpiai aranyát

2016.06.09. 11:59

Pozitív lett Nesta Carter pekingi olimpián adott mintáján végzett B próba is, közölte a hírt két, neve elhallgatását kérő személy a Reuters hírügynökséggel, így lényegében biztossá vált, hogy elveszik Jamaica aranyérmét, amit a 4x100-as váltó nyert.

Abban a váltóban a doppingvétségen ért Carter mellett Usain Bolt, Asafa Powell és Michael Frater szerepelt még, ők is elvesztik az aranyukat, így Bolt csak ötszörös, Frater és Carter egyszeres olimpiai bajnok marad, Powellt pedig egyetlen olimpiai bajnoki címétől fosztják meg.

A pozitív tesztről eddig hivatalosan csak annyit lehetett tudni, hogy a 2008-as olimpia egyik jamaicai aranyérmese bukott meg. A Jamaicai Olimpiai Bizottság mindezt múlt pénteken közleményben hozta nyilvánosságra, ám nevet akkor és azóta sem közölt. Ugyanakkor a jamaicai lapok már múlt csütörtökön megírták, hogy a most 30 éves Carter a bűnös, aki idén sérülés miatt még nem versenyzett.

A sprinter Pekingben és Londonban is aranyérmes volt 4x100 méteren, előbbit Michael Fraterrel, Asafa Powellel és Usain Bolttal nyerte.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) három hete jelentette be, hogy a pekingi minták közül 454-et újravizsgáltatott, elsősorban olyan sportolókra koncentrálva, akik az augusztusi riói játékokon is szerepelhetnek. Az eredmények szerint hat sportágban összesen 12 ország 32 versenyzőjének mintája volt pozitív.