Iszinbajeváék jól jártak a doppingbalhéval

2016.10.31. 20:59

Negyvenkét orosz atléta kap az államtól anyagi kárpótlást, amiért nem vehetett részt a riói nyári olimpián.

A sorozatos doppingesetek nyomán a sportág orosz reprezentánsait kitiltották a brazíliai olimpiai játékokról, s Moszkva utólag határozott úgy, hogy - a büntetést sajátosan ellensúlyozandó - legjobbjainak jóvátételt fizet, tudósított az MTI.

Az összeg nagyságáról nem esett szó a hétfői bejelentésben, amelyet Dmitrij Sljahtyin, az orosz atlétikai szövetség (VFLA) elnöke tett. Korábban, augusztus 25-én Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő sem mondott konkrétumot, amikor közölte, hogy a részvételtől eltiltott sportolóik pénzügyi kárpótlásra számíthatnak.

Egyedül a külföldön készülő távolugró, Darja Klisina indulhatott az olimpián, 67-en viszont nem lehettek ott Rióban, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazoltnak látta az oroszországi élsport államilag irányított doppingolását.

A távol maradni kényszerültek egyike a karrierjét éppen a riói szerepléssel lezárni készülő Jelena Iszinbajeva, a kétszeres olimpiai bajnok rúdugró volt, aki kitiltásuk után úgy döntött: befejezi pályafutását.

A hétfői moszkvai közlés szerint éppen Iszinbajeva az egyike annak a néhány orosz atlétának, aki a legnagyobb anyagi elismerésre számíthat: sajtóhírek szerint ő, továbbá a női magasugrás 2015-ös világbajnoka, Marija Kucsina és a 110 méteres gátfutás tavalyi vb-aranyérmese, Szergej Subenkov állami "fájdalomdíj" gyanánt egyformán 4 millió rubelt (18 millió forintot) kap.