Jamaica megtalálta következő Boltját, egy 12 éves lányt

2017.04.03. 14:39

Usain Bolt az augusztusi világbajnoksággal befejezi karrierjét, Shelly-Ann Fraser-Pryce pedig hamarosan szülni fog. Jamaica így sem marad olimpiai bajnok sprinterek nélkül, de már a következő évtized potenciális világsztárját is megtalálhatták. A 12 éves Brianna Lyston sorra dönti meg a korosztályos rekordokat.

A tehetségére és eszméletelen gyorsaságára már 10 éves korában felfigyeltek, 2014-ben a Trinidad és Tobagón rendezett karibi bajnokságon megdöntötte a 200 méteres és a 300 méteres rekordot is. Utóbbit 42,41 alatt futotta, több mint egy másodperccel gyorsaban, mint a fiú győztes.

A sikereket aztán a jamaicai bajnokságon folytatta, tavalyelőtt a 13 évesek között megnyerte a százat és a kétszázat is, majd tavaly három aranyat szerzett, a győztes váltóban is benne volt.

A hétvégén a jamaicai atlétika legfontosabbb utánpótlás versenyén, a középiskolásoknak rendezett Champsen verte rommá a mezőnyt.

A 200 méter elődöntőjében hihetetlen könnyedséggel vert vagy tizenöt métert mindenkire. 23,46-ot futott, ami a túl nagy hátszél miatt nem lehetett korosztályos világrekord. A döntőben 23,72-t futott, így elvileg egy századdal elmaradt Lauren Williams csúcsától. Ezzel az idővel az idei világranglistán a 18 évesek között is hetedik lenne.

Lystont százon sem lehetett megverni, 11,86-tal nyerte a rövidebb sprintet. A sikerei után természetesen mindenki a "lány Boltként" beszél róla, de ráér ezt 6-7 év múlva is igazolni.