Már találtak hét másodpercet a kétórás futáshoz

2017.05.12. 13:43

Eliud Kipchogének nem sikerült áttörnie a kétórás álomhatárt maratonfutásban, huszonhat másodperc hiányzott neki, és természetesen azóta is sokan próbálják kitalálni, hogy mitől lehetne jobb. Hat-hét másodpercet azért veszíthetett, mert nem az ideális nyomvonalon futott végig.

Kipchogéék a monzai F1-es pálya oválkörén futottak. Az aszfaltra, ahogy a major maratonokon is, felfestették az ideális nyomvonalat. Azon futva elvileg nincsenek felesleges méterek. Illetve vannak, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség csak azokat a pályákat tartja hitelesnek, amelyek egytized százalékkal hosszabb, tehát minden egyes kilométerhez plusz egy métert hozzá kell adni.

K  AP20170506026

„Nincs kétségem affelől, hogy legalább 42,195 kilométert plusz negyven métert vagy még többet futott. De még részletesen tanulmányoznom kell a videót, hogy mennyivel ment többet 42,195-nél" – nyilatkozta a pálya hiteles mérését végző David Katz a Letsrun.com-nak.

Az oválpályán 2400 méteres köröket jelöltek ki, illetve egészen pontosan 2402,25 métereseket. Ezután már csak a rajtot kellett pontosan kijelölni. A 2012-es és a 2016-os olimpiai pályáját bemérő Katz szerint ez is megvalósult. Kipchoge Monzában 17,58125 kört futott, tehát legalább 42,235 métert teljesített, ha mindig pontosan követte a felfestett piros csíkot, illetve a S-kanyarban a szaggatott kék vonalat. A pirosnak mindig bal kéz felől kellett lennie, hogy az íveket ne lehessen levágni, bójákat is kihelyeztek. De ha át is lépte Kipchoge, azzal is maga ellen dolgozott, mert a visszatéréssel újabb métereket adott hozzá a távhoz.