Ha Bolt megbocsátott legyőzőjének, miért nem tud a közönség?

2017.08.06. 17:54

A 2017-es atlétikai világbajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt döntője a férfiak 100 méteres síkfutása volt. A 35 éves amerikai Justin Gatlin nyert, Chris Coleman is legyőzte a harmadik helyen befutó 9-szeres olimpiai bajnok Usain Boltot. A jamaicai világcsúcstartó már előre bejelentette, hogy ez lesz az utolsó futása egyéniben.

Gatlin a befutó után meghajolt Bolt előtt, a közönség átmeneti döbbenete után kifütyülte őt, majd nem túl elegánsan csendre intett vagy 50 ezer embert.

Az amerikait már a futam előtt kifütyülték, az ARD riportere egyenesen azt mondta, kár, hogy egyáltalán ott lehet a rajtnál.

Gatlint kétszer fogták meg doppinggal, egyszer még 2001-ben, hogy aztán 3 év múlva az athéni olimpián aranyat nyerjen százon.

A következő olimpiát 2006-os eltiltása miatt hagyta ki - nyolc évet kapott visszaesőként, ezt mérsékelték a felére, mert együttműködő volt -, 2012-ben bronzérmes volt a londoni olimpián szintén százon.

A nézők visszatetszését ez az intézkedés váltotta ki eddig a világ több pontján, mert az örökös eltiltás helyett Gatlin ott lehet folyamatosan a rajtvonalnál. Mi több, az egyik nagy sportszergyártó is visszafogadta a kegyeibe.

2014 ráadásul az egyik nagy éve volt, a két évvel ezelőtti világbajnokságon megszorította Boltot, egy rossz lépésen múlt, hogy nem tudta lehajrázni.

Hogy mi az igazán nagy baj Gatlinnal, és még inkább az atlétikával, azt az alábbi táblázatnál semmi sem érzékelteti jobban. Akik jól futottak, mindegyikük fennakadt legalább egyszer a doppingvizsgálaton Bolton kívül.

Gatlin azt nyilatkozta, Bolt gratulált neki a verseny után, kvázi felmentette. "Azt mondta, keményen megdolgoztam a sikerért."

Egy viszont tény: négyéves eltiltás után ilyen szintre senki sem tért vissza. Sőt, 4 év kihagyás után már a visszatérés sem volt egyszerű egyik sportágban sem.