Tudják, hogy nem tiszták, mégis versenyezhetnek

2017.08.11. 09:49

Az atlétikai világbajnokságon csütörtökön már rajthoz álltak a női 800 méteres síkfutás résztvevői, így például az olimpiai bajnok dél-afrikai Caster Semenya, valamint a riói második burundi Niyonsaba és a harmadik kenyai Margarete Wambui. Niyonsaba volt az egyetlen az előfutamokban, aki 2 perc alatt teljesítette a távot.

Ez volt az az eredményhirdetés az olimpián, ami talán a legnagyobb visszhangot váltotta ki, hiszen három meglehetősen férfias futónő nyakába kerültek az aranyak.

Közülük persze Semenya a leghíresebb, aki a 2009-es berlini világbajnokságon robbant be, és már akkor meggyanúsították, hogy nem teljesen nő. Szakszóval: magas szabad tesztoszteronszinttel rendelkezik. És mivel több férfi hormonja van, természetesen ezért is férfiasabb.

Akkor még csak gyanú volt, hogy mindez jelentős versenyelőnyt okoz, azóta erről már egy 160 oldalas, alapos tanulmány készült.

Ebből az átfogó – több mint 2000 sportolót értékelő – vizsgálatból kiderült, hogy 800 méteren 1,78 százalékos teljesítménytöbblet érhető el.

A másik négy olyan versenyszám, ahol a versenysemlegesség a múlté, ha rajtengedélyt kapnak az ilyen versenyzők.

  • 400 méter (2,73)
  • 400 gát (2,78)
  • kalapácsvetés (4,53)
  • rúdugrás (2,94)

Na, de vissza a futáshoz.

Semenya riói eredménye 1:55,28. A negyedik helyezett kanadai Melissa Bishop 1:57,02-vel futott be a célba. Neki a szervezete nem termel több tesztoszteront, legalábbis eddig nem derült ki.

Ha a két eredményt összehasonlítjuk, kiderül, 1,49 százalékkal volt jobb Semenya, mint negyedik helyezett társa.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a doppingellenőrzésért felelős WADA korábban már érzékelte a problémát, ezért, hogy fair verseny legyen, gyógyszerszedésre kötelezte Semenyát, akinek miután a kezeléssel megszűnt a magas tesztoszteronszintje, vagy legalábbis nem volt annyira kiugróan magas, az eredményei visszaestek. A 2015-ös elődöntőben az utolsó helyen futott be.

2015. júliustól azonban egy per miatt hatályon kívül helyezték a gyógyszeres kezelés szükségességét, azóta ismét szárnyal a dél-afrikai, ahogy a társai is. A vb után születik döntés arról, mi lesz a jövőben. 

A 2015-ös vb dobogója:

  • 1. Arzamasava (fehérorosz)
  • 2. Bishop (kanadai)
  • 3. Sum (kenyai)

A fehérorosz az olimpián hetedik lett, Bishopról pedig már volt szó, ő a negyedik helyen zárt, Sum nem jutott a fináléba. A riói érmesek névsorát pedig már az első bekezdésben közzé tettük. Nem lenne meglepő, ha a vasárnapi döntőben ugyanez a hármas állna a dobogón.

A slusszpoén: Semenya riói ideje pontosan két másodperccel gyengébb, mint Jarmila Kratochvilova 1983-ban futott világcsúcsa. Akkor a tesztoszteronszintre még nem terjedt ki a doppingvizsgálat, de a kisebb versenyeken egyáltalán nem is volt. Kratochvilováról itt írtunk részletesen.

A 400-as futásban még kilátástalanabbul távol van a világrekord, hiszen a keletnémet Marita Koch 47,6 alatt ért célba 1985-ben, míg az olimpián a győztes idő 49,44. 48 másodperc alatt nem is tudott csak Koch és Kratochvilova futni. A francia Marie-José Perec legjobb eredménye 48,25.

A tanulmányt Kárai Péter, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnökségi tagja fordította le magyarra.