A rajtnál megfenyegették, a célban megalázták a futólegendát

2017.08.13. 09:02

Az atlétáktól sem áll távol nagyon a pózolás, az izomfeszítős lélektani hadviselés, de most talán túl messzire mentek néhányan. Éppen a pályaatlétikától otthon búcsúzó Mo Farah-t találták meg ellenfelei.

Az ötezres világbajnoki döntő bemutatásánál az amerikai színekben versenyző Paul Chelimo félreérthetelenül arra utalt, hogy kicsinálja a hatszoros világbajnok és négyszeres olimpiai bajnok Farah-t. A brit védjegye az úgynevezett Mobot, ami a feje fölött M-betűvé formált karokat jelenti. Chelimo is ezt mutatta, majd két torkot elvágó mozdulatot is tett rögtön utána. 

A végül Farah mögött bronzérmesként befutó Chelimo nem is tagadta a BBC-nek, mire utalt. „Az volt, ami. Azt jeleztem, hogy Mót legyőzöm."

Az ötezret nyerő etióp Mukta Edris is elég hamar mobotolt egyet a célban. Inkább lehetett azt gondolni, hogy gúnyolja a Londonban kikapó futót, mintsem tiszteletből teszi. De az is lehet, hogy ezt örökölhető mozdulatnak tartja és nem személyes védjegynek.

GettyImages-830810988

„Mónak rengeteg győzelme van, most már nekem is van. Én vagyok Etiópia új bajnoka, ezért csináltam a Mobotot. Én vagyok a következő bajnok" – idézte Edrist a Telegraph.