Norvég maratonfutó rengette meg a világot

2017.12.03. 10:50

A norvég Sondre Moen sokkolta a futóvilágot, már az is meglepetés volt, hogy kelet-afrikai futókat megelőzve megnyerte a Fukouka Marathont, de az ideje még megdöbbentőbb volt. Új Európa-csúccsal, 2 óra 5 perc 48 másodperccel győzött.

Moen nemcsak Európa-rekordot futott, de ő lett minden idők leggyorsabb nem afrikai születésű maratonistája is. Korábban a brazil Ronaldo Da Costa mondhatta ezt el magáról, aki még 1998-ban futott 2:06:05-öt.

Moen a riói olimpián
Moen a riói olimpián

A norvég futó sokat javított legjobbján, áprilisban még csak 2:10-et tudott, de sejthető volt, hogy nagy időkre lehet képes. Október végén minden idők második leggyorsabb európai félmaratonistája lett, Valenciában az egyórás álomhatárt áttörve, 59:48-cal ért célba. 

Japánban erős mezőnyben tudott nyerni, 30 kilométerig a favorit Bedan Karokival ment együtt. A kenyai ezután próbálta meg lerázni, de a ritmusváltást Moen könnyedén átvette, majd az egyre gyorsuló tempót már csak ő bírta el, 36 kilométertől már egyedül futott. Hihetetlenül jól beosztotta az erejét, az utolsó 12 kilométeren 8 másodperccel erősebb tempót diktált kilométerenként, mint addig. 

Karoki a második helyet sem tudta megtartani, az végül a 2012-es olimpiai bajnok Stephen Kiprotiché lett, az ugandai 1:22-őt kapott. A harmadik helyet a japán Oszako Szuguru szerezte meg.

Moen nagy időt futott, de ezzel még idén sincs a top 10-ben, a világrekordtól majdnem három percnyire van. A norvégról azonban azt tartják, maratonista karrierjének elején van, még sokat fejlődhet. De a stabil 2:06-on belüli időkkel is sokra viheti.