A legőrültebb maratoni hajrát hozta a dubaji befutó

2018.01.26. 11:00

A nagy maratonokon ritkán látni, hogy még az utolsó métereken is egymás nyakába lihegnek a versenyzők, félperces vagy annál nagyobb különbségek is kialakulnak a végére, ezért is volt megdöbbentő, hogy Dubajban hatan hajráztak az első helyért. Pedig előtte sem sétáltak.

A Dubaj Marathonon évek óta kiváló eredmények születnek, világcsúcsot nem döntötték meg ott, de átlagidőkben elég jól áll a verseny, amin gyakran tűnnek fel először ígéretes futók. A pálya tökéletes a jó időkhöz, síkon futnak és másodpercekre sem törik meg a lendületük a futóknak a hosszú egyenesek miatt. Dubaj pedig elég gazdag ahhoz, hogy minőségi iramfutókat is megfizessen.

Idén is erős mezőny gyűlt, de igazi világsztárok nélkül. A legjobb névnek, a pályacsúcsot tartó etióp Tamirat Tola számított. Tola néhány másodpercet javított is az idején, de ezzel is csak harmadik lett.

A maraton végén még hat etióp volt együtt, így a befutó olyan lett, mint egy 5000 méteres pályaversenyé, szinte egymás sarkát taposták a maratonisták. A legjobban Mosinet Geremew hajrázott, 2:04:00-val győzött, ami minden idők tizedik legjobb maratonistája lett. Leul Gebresilase két, Tola hat másodperccel később finiselt, de még a hatodik is közel volt, Birhanu Legese 2:04:15-tel futott be.

A férfiaknál az első tízben csak etiópok voltak, a 11. helyen jött be egy kenyai. A nőknél is hasonlóan nyomasztó volt Etiópia fölénye. A legjobb 14-ben 12 etióp futó volt. Az élmezőny ott is erős időket futott, csak pályacsúccsal lehetett nyerni, négyen jöttek be a vízválasztónak számító 2:20-on belül. Roza Dereje 2:19:17-es idejével a hetedik az örökranglistán.

Eredmények:
férfiak:
1. Mosinet Geremew (etióp) 2:04:00 óra
2. Leul Gebresilase (etióp) 2:04:02
3. Tamirat Tola (etióp) 2:04:06

nők:
1. Roza Dereje (etióp) 2:19:17 óra
2. Feyse Tadese (etióp) 2:19:30
3. Yebrgual Melese (etióp) 2:19:36