Huszonhárom év után megdőlt a női egy mérföldes futás világcsúcsa

000 1IO5UI
2019.07.12. 22:53

Sifan Hassan megdöntötte a női egy mérföldes síkfutás világcsúcsát a monacói Gyémánt Ligán. A holland futónő 4:12,33 alatt teljesítette az 1609 méteres távot. A korábbi rekordot még 1996-ben futotta az orosz Szvetlana Masztyerkova. Hassan 23 századmásodpercet javított a korábbi csúcson.

000 1IO5TI

Hassan lassabban kezdett, mint Masztyerkova, majdnem két másodperccel volt gyengébb a 800 méteres részideje, mint az oroszé. A holland futónő viszont elég friss maradt a táv második felére is, gyakorlatilag egyedül futva döntötte meg a csúcsot. A második helyen a brit Laura Weigthmann érkezett 4:17,60-nal, a harmadik helyen a kanadai Gabriele Debues-Stafford érkezett, aki 4:17,87-tel országos csúcsot futott.

„Tudtam, hogy gyorsan futhatok, de az első 800 egy kicsit lassú volt, azután nem gondoltam, hogy világrekord lesz. Amikor beértem, nagyon meglepődtem. Azután, hogy olyan utolsó 400 méterem volt, mint ez, és világcsúcsot állítottam fel, elég nagy önbizalmam lett az ötezere méterhez is. A dohai vb-n duplázni akarok 1500-on és 5000-en" – nyilatkozta Hassan a rekord után.

Az egy mérföldes szám a Brave Like Gabe nevet viselte. A pár hete rákbetegségben meghalt amerikai futónőre, Gabriele Grunewaldra emlékeztek. Grunewald profi atléta volt, 2017 óta harcolt a rákkal, a közösségi médiában dokumentálta betegségét, megosztotta tapasztalatait, de mindeközben más betegeket is a küzdésre, valamint a fizikai aktivitásra biztatott.

Az ezerötszázon és 5000 méteren versenyző Hassannak ez az első pálya világcsúcsa, februárban utcán, 5 kilométeren állított fe alapvilágrekordot, azt is pont Monacóban. Idén más távokon is kipróbálta magát, áprilisban remek idővel (65:45) megnyerte a Berlini Félmaratont, majd májusban Stanfordban nyert tízezer méteres versenyt. 

A monacói versenyen rúdugrásban a világ idei legjobb eredménye született, a lengyel Piotr Lisek életében másodszor vitte át a hatméteres magasságot, egy hete ugrott 601 centiméteres rekordját egy centit javított. 

Az egyik legnagyobb várakozás a férfi száz métert előzte meg, ahol nagy időre is számítottak. A mezőnyben ott volt Noah Lyles, aki a múlt héten 19,50 másodperccel minden idők negyedik legjobb eredményét érte el, Justin Gatlin, aki a szám világbajnoka, és még három olyan futó, aki idén 10 másodpercen belül futott. A százat végül a 37 éves Gatlin nyerte, 9,91 másodperccel, egy századot vert Lylesra, a harmadik Michael Rodgers lett, aki egy századdal már 10 másodperc fölött volt.

A monacói mezőnyben több tucatnyi olyan atléta volt,  akik kedden még a Gyulai Memorialon versenyeztek. Férfi hármasugrásban gyakorlatilag megismétlődött a fehérvári vetélkedés, megint Christian Taylor nyert (17,82 méter), aki újra néhány centiméterrel győzte le Will Claye-t (17,75).

Női kétszáz méteres síkfutásban a Gyulaihoz hasonlóan, Shaunea Miller-Uibo győzött, néhány századot faragott itteni eredményén, most 22,09 másodperccel nyert. A négyszáz olimpiai bajnoka olyan specialistákat vert, mint a jamaicai Elaine Thompson vagy a holland Dafne Schippers. Női 100 gáton is néhány napon belül nyert két verseny Kendra Harrison, 12,43 másodpercre javította idei legjobbját.