Szereplők

2000.05.04. 12:54
Rácz Félix

Az Unio menedzsere 26 éves. Fesztelenül társalog a magyaron kívül franciául, németül és angolul, valamint, mivel édesapjával, Rácz Györggyel, az Unio edzőjével együtt Erdélyből települtek Szekszárdra, románul is. Éjjel-nappal boksszal foglalkozik, de maga inkább szkvassol - versenyzői többnyire idősebbek nála, és a komolyanvételhez nem árt, ha csak öltönyben-nyakkendőben látják. Menedzseri eredményei alapján ő volna az egyik legnagyobb hazai bokszszakértő, de amióta egyszer a Nemzeti Sportban kétségeit fejezte ki Kokó ellenfeleinek komolyságával kapcsolatban, a sajtó a biztonság kedvéért hanyagolja.

Unio Box Team

A bokszcsapatok nevei az étteremi portálokhoz hasonlóan működnek: profi kivitelezés rossz konyhát sejtet, és viszont. Az Unio iskolapélda: így nem is lehetne leírni, mert a Word 2000 helyesírása csak ksz-szel engedi a bokszot magyarul. A Team angol, az Unio pedig ebben a formában angolul folyami kagylót jelent, magyarul meg ,,Unió"-nak kellene írni. Kicsit olyan ez, mint a Clerks című film magyar címe, a Shop-stop, ami sehogy sem jön össze. Szóval a névvel vannak problémák, a csapat emblémája is csúnyácska (www.uniobox.hu), viszont tény, hogy a kiváló dizájnnal jelentkező budapesti Imperial Team a törülköző bedobásánál tart.

Az Unio Magyarország egyik legnagyobb sikertörténete, itt szerepel minden magyar öklöző, aki számít (mínusz Kokó). Tizenkét kisvilágbajnoki, három Európa-bajnoki és öt világbajnoki címmérkőzést szerveztek.

Andrzej Golota (a bokszvilágban az egyszerűség kedvéért Andrew)

32 éves, varsói nehézsúlyú. 39 mérkőzéséből 29-et kiütéssel nyert, igazi sztárrá azonban vereségeivel lett. Négyszer kapott ki, ebből két alkalommal, 1996-ban Riddick Bowe-tól: mindkétszer mélyütésért, pontosabban sorozatos mélyütésekért diszkvalifikálták. A 7.ill. 9. menetben olyan elánnal támadta Bowe lágy alhasi részeit, hogy a mélyütésekről készült, rendkívül kifejező fotók hónapokig cirkuláltak a szaklapokon kívül a bulvársajtóban is: Bowe fájdalmas pofát vág, amit teljesen érthetővé tesz, hogy Golota kesztyűje medicinlabdányi mélyedést vág a nadrágjába. De a lényeg Golota arca: olyan gonosz képet vág, mintha direkt csinálná,és már régóta vágyott volna erre az alternatív leszámolási aktusra. Sokan ekkor lettünk Golota-rajongók: íme, az ember.

1997-ben első menetes kiütéssel kapott ki Lennox Lewis-tól, ezt azóta sem értjük, tavaly pedig a tizedik menetben fogyott el a tudománya a legújabb Lewis-kihívó, Michael Grant ellen.

Naseem Hamed

A művész, akit jelenleg is Prince-nek hívnak, a WBO pehelysúlyú bajnoka, de még a rekordja (34 meccs, 34 győzelem, 30 kiütés) is kevés, hogy igazi nagyságát érzékeltesse. Hamed a világ királya - ez a virtuális cím amúgy is kiadó Ali visszavonulása óta. Stílusa az electric boogie, a varieté, a szertorna és a faltörő kos egyedülálló keveréke - a Wayne McCullogh elleni meccse előtt mutatta a tévé, hogy az öltözőben, ősz edzőjével együtt ténylegesen brékelt, bemelegítés gyanánt. Amikor más sportoló meditál vagy görcsöl, ő valami grandiózus marhaságot talál ki vagy valósít meg, a legutóbb repülő szőnyegen közelítette meg a ringet. Felülmúlhatatlan sport- és marketingtevékenysége révén az addig szinte kutyába sem vett pehelysúly anyagi megbecsültsége erősen felzárkózott a nehézsúlyúakhoz - már ha Hamed is ringbe lép.

Kétféle bokszoló van: aki bevallja, hogy Hamed szeretne lenni, és aki csak lehúzott redőnyökkel, stikában brékel és kígyómozog. Bokszszinten kiváló honlapja van, melegen ajánlom: http://www.princenaseem.com.