Kokó az 'Év bokszolója'

2001.06.19. 15:09
Veresége ellenére is az "Év bokszolójává" választották Kovács Istvánt az az Európai Boksz Unió (EBU) közgyűlésén. A Chacón elleni újabb mérkőzés lehetőségéről egyes szakértők az állítják, hogy a német menedzsment nem biztos, hogy vállalja azt az anyagi kiadást, amivel ki lehetne csikarni a visszavágót. Ha pedig nem fektetnek komoly energiákat a visszavágó gyors szervezésére, akkor az Kokó profi karrierjének végét jelentheti.
A hétvégi veresége ellenére Kovács István elnyerte a Európai Boksz Unió (EBU) kijevi közgyűlésén az "Év bokszolója" címét. Az Universum bokszistálló még egy címet megszerzett: a hamburgi klub vezetője, Klaus-Peter Kohl lett az "Év reklámmenedzsere".

Az "Év mérkőzése" címet a berlini címvédő Oktay Urkal és a francia Gabriel Mapouka nehézsúlyú mérkőzés nyerte el. Urkal tavaly október 7-én pontozással nyert Mapouka ellen. Időközben a berlini lemondott a címről, mert először adódott lehetősége a világbajnoki cím elnyerésére Uncaswilben (Egyesült Államok), ahol az Ausztráliában élő orosz címviselő WBC és WBA Kostya Tszyu ellen fog küzdeni.

Csötönyi: 'A zenész is csak akkor fog tiszta hangokat, ha gyakorol'

A közvélemény három nappal a mérkőzés után még mindig a vereség okait találgatja. Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség első embere szerint a vereség oka a meccshiány volt, valamint az, hogy nem azt "játszatták" Kokóval, amit igazán tud.

Fritz Sdunek és Kovács István
Fritz Sdunek és Kovács István

Csötönyi az Index érdeklődésére elmondta, hogy félti Kovács Istvánt, akárcsak a családja, de ahogy ő ismeri Kokót, nem hiszi, hogy egy ilyen vereség megfogja, ám a jövőjéről egyedül neki kell döntenie. A szövetség első embere azt tanácsolja Kokónak, mint tette azt rögtön a vereség után is: ne hagyja, hogy a rosszul sikerült meccs tönkretegye, ne adja fel, az imázsára azonban féltve vigyázzon!

A német sajtó viselkedése viszont nagyképű és gusztustalan, alaposan leírják Kokót - állítja. A magyar szövetség vezetője szerint ez abból ered, hogy Németországban a magyar sportoló imázsát másképp ítélik meg, számukra leginkább a pénz diktál.

Sürgősen visszavágó kell

A magyar ökölvívás egy másik prominens képviselője szerint a német menedzsment nem biztos, hogy vállalja azt az anyagi kiadást, amivel ki lehetne csikarni a visszavágót. Ha pedig nem fektetnek komoly energiákat a visszavágó gyors szervezésébe, akkor az Kokó profi karrierjének végét jelentheti.

A jövőt illetően már nem kizárólag Kokó kezében van a döntés, nem ő diktálja ugyanis szerződésének további feltételeit, vélekedett forrásunk.

Az Index úgy tudja, hogy Kovács 21 meccséből, 17 nem hozott jelentősebb pénzt az Universumnak, azaz összesen 4 találkozója volt - természetesen a kisstadionbeli is - nyereséges.

Beelőzhet egy "fiatal tehetség"

Arra a kérdésre, hogy az Universum szerinte tovább támogatja-e Kokót, Csötönyi nem tudott egyértelmű választ adni. Ha hamar összehozzák a Chacón elleni visszavágót, akkor minden bizonnyal. De ha az argentin elzárkózik az összecsapástól, akkor fennáll a veszélye, hogy jegelik - mert nem akarnak nagy összeget fizetni érte -, és egy fiatalabb tehetségbe fektetnek több energiát és pénzt.

Csötönyi egyébként legkedvesebbnek tartott tanítványát csak dicsérni tudta azért, hogy nem másban kereste a hibát, inkább magára vállalta a vereséget. "Pedig a dolog nem ilyen egyszerű, ám én nem akarok bűnbakokat keresni" - folytatta, "hiszen aki ismeri Kokót, az jól tudja, hogy a statikus boksz, amit olykor kértek tőle, nem az ő stílusa".

Továbbá az is hiba volt - mondja Csötönyi, hogy a 4. menet után "ráküldték" az argentinra. Ha végigállja a meccset, alighanem nyer. "Amikor az ötödik menet végén leült a szorító sarkában, az edzőknek látni kellett volna, hogy nincs egészen magánál, a bekapott pofonok miatt. Chacón ezt azonnal észrevette, és nem kegyelmezett."