Kokó: Olykor saját magamnak sem tetszem a ringben

2001.06.24. 22:11
Egy héttel a Chacón elleni kiütéses vereség után először adott hosszabb lélegzetű televíziós interjút Kovács István. A világbajnoki címétől megfosztott ökölvívó az RTL Klub műsorában válaszolt a riporterek kérdéseire. Kokó elmondta, hogy a mérkőzés után eltelt egy hét alatt még nem nézte vissza meccs felvételét, mivel nem szakmai okok miatt vesztett. Az esetleges folytatással kapcsolatban csupán annyit árult el, hogy legfeljebb két évig akar még ökölvívásból élni, de csak akkor, ha rövid időn belül újabb címmérkőzést vívhat.
"Három és fél éves repülés után, melyet magam is élveztem, visszakerültem a földre. Kiderült, emberi gyengeségekkel megáldott sportoló vagyok. Az egész ország szembesülhetett, hogy nincs legyőzhetetlen ember. Az emberekben nincs lesajnálás, inkább aggódó féltést tapasztalok... Ugyanakkor még több szurkolót, barátot szereztem. Soha ennyi gratulálót, autóból integetőt, 'fel a fejjel'-t kiabáló emberrel még nem találkoztam" - foglalta össze egyhetes tapasztalatait olimpiai bajnokunk.

'Nem akarok változtatni a stílusomon'

A mérkőzés óta bár eltelt egy hét, eddig még nem nézte vissza mérkőzés felvételét. Ezt azzal indokolta, hogy nem szakmai okok miatt veszítette el a mérkőzést. A felkészülése jól sikerült, jó formában volt, és magán a találkozón sem követte el hibát az utolsó menetig.

Az első jobbegyenes után még tiszta volt a tudata, igazából a balhorog döntötte el a világbajnoki cím sorsát. Az ütés után, mint mondta, "teljes filmszakadás" történt, utólag semmire sem emlékezett. Nem tudja mi történt a szünetben, még arra sem emlékezett, hogy a bíró megkérdezte, tudja-e folytatni a mérkőzést.

Sokan a túlságosan könnyelmű, ellenfelére grimaszoló, leengedett kezű ökölvívó-stílusának tulajdonították Kovács meglepő vereségét. Bár Kokó elismerte, hibázott az ötödik menetben, eddigi stílusán már nem akar és nem is tud változtatni. A ringben önkívületi állapotban bokszol, és hiába beszéltek meg edzőjével előzetes taktikát, a küzdelemben mindig az ösztöneire hallgat. Az öklöző azonban elismerte, hogy amikor utólag megnézi a mérkőzései felvételét, olykor még saját magának sem tetszik az, amit a ringben lát.

Legfontosabb kérdés természetesen még mindig az, hogy folytatja-e ökölvívó-pályafutását. Kokó megerősítette korábbi nyilatkozatát, mely szerint legalább egy hónap gondolkodási idő után dönt majd a folytatásról. A világbajnoki övétől megfosztott Kovács mindenesetre annyit elárult, hogy előzetesen úgy gondolta, hogy egy győztes budapesti mérkőzés után jelenti be visszavonulását.

Cél egy újabb címmérkőzés

A hőn áhított Hamed elleni derbiről viszont valószínűleg végleg le kell mondania - ismerte be szomorúan az öklöző, ám fenntartotta, hogy még midig képes lenne legyőzni legnagyobb riválisát. Ma Eric Moralesen kívül nincs veretlen ökölvívó a pehelysúlyú mezőnyben. Mindenki, így Hamed, Barrera, Chacón és ő is szenvedett már vereséget, így még bárki felülhet a súlycsoport trónjára - vázolta a viszonyokat Kovács István.

Kokó szerződése még két évig érvényes, és mindössze azt tartalmazza, hogy profiként csak az Universum színeiben versenyezhet. Bármikor visszavonulhat, a kontraktus semmilyen szankcióval nem sújtaná. A bokszistálló tulajdonosai azonban mindenképpen szeretnék rábírni a folytatásra, és a továbbiakban is minden segítséget megadnak - árulta el az öklöző. Az újabb címmérkőzés megrendezése azonban nem lesz könnyű, mivel vereségével kikerült a WBO ranglistájának első tíz helyéről, és ezért nem hívhatja ki a világbajnokot.

Mivel Kovács legkésőbb harminchárom éves koráig kíván az ökölvívásból élni, elvileg még két éve van a világbajnoki cím visszaszerzésére. Ezért döntő fontosságú, hogy minél hamarabb sikerüljön újabb nívós mérkőzéseket tető alá hozni. Ha túlságosan sok, közepes ellenfelek elleni felhozó meccset kell vívnia, akkor alighanem befejezi a pályafutását - árulta el Kovács.