Piroska
-12 °C
-2 °C

Tyson: A negyedik menetben akarom felzabálni Nielsent

2001.10.12. 12:47
Dánia egyre nagyobb lázban ég az egykori világbajnok Mike Tyson és Brian Nielsen szombati meccse miatt. A győztesnek ugyanis jó esélye nyílik arra, hogy a soron következő találkozón kihívja a nehézsúly pillanatnyilag két legnagyobb egyéniségének egyikét: Hasim Rahmant vagy Lennox Lewis. A bűnügyeiről hírhedt Tyson egy éve nem lépett ringbe, a dán óriás pedig pályafutása során eddig mindössze egyszer kapott ki. Tyson szerint ezúttal nem kérdéses a meccs végkimenetele.
A 35 éves Mike Tyson mögött - finoman szólva - meglehetősen kacskaringós pályafutás áll. Már 20 évesen - azóta sem sikerült senkinek ilyen fiatalon ez a bravúr - elhódította a nehézsúlyú világbajnoki övet, majd Muhammad Ali óta ő volt az egyetlen, aki mindhárom nagy szervezet - WBC, IBF, WBA - címét begyűjtötte. Mindezt huszonegy évesen érte el.

Kilencvenben győzték le először Tysont

Mike Tyson
Évekig az volt a kérdés, hogy megszületett-e már a bunyós, aki képes őt legyőzi, hiszen az ellenfelei olykor csak másodpercekig bírták Iron Mike pofonjait. A kérdésre a választ egy lényegében középszerű öklöző, James Buster Douglas adta meg, aki '90-ben kiütötte az akkorra már dollármilliomos Tysont.

A trónfosztott bajnok megpróbáltatásai ezzel még nem értek véget, hiszen egy fekete szépségkirálynő megerőszakolása miatt három és fél évet - '91-től '95-ig - börtönben töltött. (Azóta amúgy legalább tíz nő jelezte, hogy megerőszakolta őket Tyson.) Szabadulása után, 1996-ban aztán újra világbajnok lett, de nem sokáig örülhetett az elsőségnek, mert a következő évben kiharapott egy darabot ellenfele, Evander Holyfield füléből, így leléptették és veszített.

Egy éve nem lépett ringbe a priuszos bajnok

Ezek után újabb botrányok következtek életében, hiszen két meccsét "anullálták", miután egyszer gong után ütötte ki riválisát, majd a tavalyi, Golota elleni meccs után kábítószer-fogyasztáson kapták, ily módon azt a győzelmét érvénytelenítették. Tyson azóta nem lépett ringbe, Koppenhágában azonban már nem kisebb lesz a tét, mint hogy győzelme esetén a Rahman-Lewis megismételt vb-döntő győztesével találkozhat.

A hájas Nielsen - 62 meccséből csupán egyet veszített el - ebben igyekszik megakadályozni az amerikait, aki nem készül különösebben az összecsapásra. Nielsen egyébként majd másfélmillió márkát tehet zsebre a megmérettetés után. Tyson ellenben több mint ötmilliót. Akkor is, ha veszít. Tyson szerint - ő amúgy háromszor maradt alul 48 győzelme mellett - viszont nem kérdés, hogy ő lesz, akinek a kezét a magasba emelik, mégpedig a negyedik menetben.

Nőkre fogja költeni az ötmillió egy részét

"A negyedik menetben akarom felzabálni őt" - felelte "tysonosan" az esélyeket firtató kérdésre. Azt is kifejtette a német Bildnek nyilatkozva, hogy a gázsijából európai vakációra utazik, és sem rejtette véka alá, hogy nőkre fogja áldozni az összeg javarészét. Majd fanyarul megjegyezte: korántsem biztos, hogy Dániában, mert a dán nők szerinte eléggé drágák.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!