Tyson: jó fiú leszek

2002.11.27. 12:23
"Elegem van abból, hogy mindig butaságokat csinálok" - nyilatkozta Mike Tyson, az Etienne elleni, februárra tervezett mérkőzésénéek beharangozó sajtótájékoztatóján. Az Index botrányügyi összefoglalója.
Mike Tyson azt ígéri, hogy a jövőben botrányai helyett a kötelek között nyújtott teljesítményével hívja fel magára a figyelmet. "Most nagyon jól érzem magam, boldog vagyok" - mondta a Clifford Etienne elleni február 22-re tervezett memphisi csatája sajtótájékoztatóján az amerikai öklöző.

Elege van a saját "butaságaiból"

Mike Tyson
"Elegem van abból, hogy mindig butaságokat csinálok. Az utóbbi hónapokban óriási változáson mentem keresztül, rendbe jött a magánéletem, megjavultam." Az erőszakosságáról is elhíresült világbajnokot korábban felesége megveréséért és a színes bőrű amerikai szépségkirálynő, Desiree Washington szépségkirálynő megerőszakolása miatt is elítélték. Utóbbi bűntettéért 1992-ben hatéves börtönbüntetést kapott, de félidőben jó magaviseletéért szabadon engedték. Később megint börtönbe került, mert egy autós vitában összevert két embert.

Szabadulása után Tyson a nők helyett az újságírókat és ellenfeleit brutalizálta, tavaly decembertől több mint egy hónapon át aktívan tombolt. Elöbb egy bár előtt leütött egy másik bokszolót, Michell Rose-t. majd havannai szállodájában súlyos dísztárgyakkal bombázta a rá váró újságírókat. Ezután New Yorkba repült, ahol tömegverekedést robbantott ki a Lenox Lewis elleni meccse előtti sajtótájékoztatón.

Tonyason

A botrányairól elhíresült egykori amerikai műkorcsolyázónő, Tonya Harding is kötelek közé lép a február 22-i Tyson- Etienne nehézsúlyú mérkőzés előtt. Harding ezúttal debütál majd a profik között, de egyelőre bizonytalan, hogy ki ellen. "Az a célom, hogy én legyek a harmatsúlyú világbajnok. Remek fizikai állapotban vagyok, és a versenyszellem sem hiányzik belőlem, ezért remélem, hamarosan valóra válik az álmom" - mondta.
A tengerentúli sportolónő 1994-ben felbujtója volt a legnagyobb vetélytársa, Nancy Kerrigan elleni támadásnak. A lillehammeri olimpia előtt barátai egy vasrúddal okoztak súlyos sérülést riválisának, ezért bűnrészesség miatt három év felfüggesztett szabadságvesztésre, 160 ezer dollár pénzbírságra és 500 óra közmunkára ítélték. Emellett örökre eltiltották az amatőr versenyektől.

Két éve azért kapott háromhónapos börtönbüntetést, mert egy keréktárcsával arcon ütötte barátját. Januárban ki kellett költöznie lakótársával a Washingtonban bérelt házból, ugyanis 4530 dollárral tartozott a tulajdonosnak. Áprilisban és augusztusban ittas vezetésen érték.

Vigyázz! Harap!

"Szinte hihetetlen, de Tyson megharapott"- mondta Lewis a botrány után, akinek szavait nemcsak a kamerák felvételei erősítették meg, hanem Tyson harapós előélete is: 1997-ben ugyancsak harapásért tiltották el egy évre: a Holyfield elleni meccsen hatalmas darabot harapott le ellenfele füléből.

Az eltiltást ezúttal megúszta, de a Lewisszal kapcsolatos frusztrációja nem csökkent. "Bárcsak megölhetném" - mondta ellenfeléről, kevéssé sportszerű nyilatkozatában Tyson, de aztán éppen Lewis ölte meg majdnem a ringben, amikor számtalan halasztás után végül találkoztak.

A hajdan világelső öklöző júniusban kiütéses vereséget szenvedett, és azóta egyetlen mérkőzést sem vívott. Eddigi mérlege: 53 meccs, 49 győzelem, 4 vereség. Tyson ugyanott, a memphisi Pyramid arénában kapott ki Lewistól, ahol legközelebb újra ringbe száll.

Következő ellenfele, a harminc éves Etienne 24 győzelem mellett 1-1 döntetlennel, illetve vereséggel, és még Tysonnál is hosszabb priusszal rendelkezik. Tizenhét éves korában fegyveres rablásért 40 évre(!) ítélték, amiből tízet le is ült, ezért csak 1998. december 3-án vívta első profi meccsét.