Klicsko leírta magát

2003.03.10. 11:21
Vlagyimir Klicsko mielőbb szeretne újra megmérkőzni a dél-afrikai Corrie Sandersszel a Boksz Világszervezet nehézsúlyú címéért. Mint ismert, az ukrán óriás szombat éjjel kiütéses vereséget szenvedett a kihívótól a hannoveri gálán: hatalmas meglepetésre 207 másodperc alatt négyszer is padlóra került. Klicskó bízik a gyors revans lehetőségében, ám a reakciók alapján a Tyson vagy Lewis elleni meccset elfelejtheti.
Szombat este óriási meglepetésre a kihívó dél-afrikai Corrie Sanders a második menetben kiütötte az ukrán Vlagyimir Klicskót, a Boksz Világszervezet Hannoverben megrendezett nehézsúlyú címmérkőzésén.

A német csapatnál tudták, hogy a dél-afrikai eddigi meccsei közül tizenkilencet is az első menetben nyert meg, de nem féltek tőle. Erdei Zsolt klubtársa a meccs előtt úgy képzelte, hogy az első menetekben kifárasztja ellenfelét, majd amikor már nem koncentrál annyira, kiüti. A taktika azonban bukott, a dél-afrikai azonnal letámadta a meglepett világbajnokot. (Állítólag még Lennox Lewis is felhívta Sanders-t telefonon, hogy essen neki Klicskónak.) A találkozó előtt és közben pedig Klicskó külön ki is szólt Sdunek edzőnek: "semmi pánik"!

A nagy bajnokok, mint például Muhammad Ali, vagy Lennox Lewis vissza tudták szerezni elveszített címüket. Erre készülök én is - mondta Klicsko, aki megjegyezte, a hírnevén esett csorbát gyorsan szeretné kiköszörülni.

Az amerikai piacot célba vevő ukrán nehéz helyzetbe került a váratlan és megrázó kudarc miatt. Ezt támasztotta alá Klaus-Peter Kohlnak, a német csapat menedzserének malíciózus nyilatkozata is: "ezután a szerencsétlen szitu után át kell gondolni az amerikai terveket, de hát ilyen a boksz". (A szaksajtó korábban hosszan cikkezett a Klicsko testvérek tervéről, amely szerint az előnyösebb marketing reményében elhagynák az Universumot, és felvennék az amerikai állampolgárságot).

Az HBO sopánkodik

A Klicskóval kilenc összecsapásra szóló szerződést kötő HBO televíziós társaság illetékese, Larry Merchant sem titkolta, hogy csalódott a bokszvilágot valósággal sokkoló vereség miatt: "Ha ilyen könnyedén kiüthetik, nehéz lesz Lewis, vagy Mike Tyson ellen busás hasznot hozó találkozókat lekötni".

Az Universum ennek ellenére rendesen kaszált így is, a helyszínen megjelent 11 000, valamint az összecsapást televízión keresztül követő több mint kilencmillió nézőnek hála két és fél millió eurót kasszírozott.

Klicsko korábbi 41 mérkőzéséből csak egyet veszített el: 1998. december 5-én az amerikai Ross Purittytől. Sanders 41 találkozóját nyerte meg (Hannoverben 29. alkalommal győzött kiütéssel), korábban kétszer kapott ki.