Gálfi Argentínában lehet világbajnok

2003.05.09. 11:32
A középsúlyú Gálfi András Buenos Airesben világbajnoki címet szerezhet, az olimpiai bronzérmes Isaszegi Róbert Miskolcon védheti meg kisvilágbajnoki övét.
A WBO világranglista negyedik helyén álló Gálfi András élete legnagyobb sikerét könyvelheti el szombaton Buenos Airesben, hiszen amennyiben legyőzi Hector Javier Velascót, akkor világbajnok lehet. Igaz nem lesz teljes értékű világbajnok, hiszen a győztes úgynevezett interim-címet kap, ami egyelőre csak arra jogosítja, hogy 45 napon belül megmérkőzzön a hivatalban lévő namíbiai Harry Simonnal.

Idén még nem lépett ringbe az argentin

Hogy létrejön-e a meccs, arról még találgatni is felesleges, mert Simon újabb halálos balesetet okozott, amikor épp a börtön felé tartott, hogy letöltse büntetését, egy halálos baleset okozásáért. Ha a namíbiai klasszis nem kerül börtönbe, és kiáll a Gálfi-Velasco meccs győztesével, akkor megtarthatja elsőségét, ha nem alighanem elveszíti. (Egyúttal a győztes teljes értékű bajnok lehet.)

Gálfi és ellenfele is, aki nem mellékesen a szervezet latin-amerikai bajnoka, '93-ban kezdte profi pályafutását. Igaz Velasco az első meccse után rögtön kihagyott - tisztázatlan okok miatt - három évet. Az argentin eddig egyszer sem hagyta el hazáját, 28 meccset megnyert, kettőt veszített el. Idén még nem lépett ringbe, Gálfi azonban egy nyolcmenetes meccset vívott. Gálfi kisvilágbajnoki címét tavaly szeptemberben védte meg, a holland van Niekerk ellen pontozással nyert.

Gálfinek kiütéssel kellene nyernie

Mindkét fél biztos a győzelmében, az argentin magabiztosan kijelentette, hogy hét menet alatt végez a magyarral. A szakemberek úgy tartják, Gálfinak csak akkor van esélye, ha kiüti riválisát. Ha képes a taktikáját megvalósítani, akkor véghez is viheti a bravúrt.

Isaszegi és Nagy János is fontos meccs előtt

Szombaton a WBO kisvilágbajnoka, a harmatsúlyú Isaszegi Róbert is ringbe lép. Ellenfele a tizenegy győztes meccsel büszkélkedő - két vereséget is összegyűjtött - orosz Andrej Kosztyin lesz, aki tavaly szeptemberben az olasz Sarritzu ellen maradt alul címmeccsen.

A találkozó egyik előmeccsén Csonttörő Nagy János az argentin Victor Pazzal mérkőzik meg. A dél-amerikai több mint száz meccsen van túl, 71-et nyert, 32-t veszített, az utóbbi időben szaporodtak meg kudarcai.