Lewis: Mindkét Klicskót megeszem vacsorára

2003.06.19. 11:58
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban rendezik meg Los Angelesben a nagy érdeklődéssel várt nehézsúlyú világbajnoki bokszdöntőt, az angol Lennox Lewis és az ukrán Vitalij Klicsko között. A sajtótájékoztatón ezúttal csak verbális ütközet volt, a botrány elmaradt. Mindkét versenyző biztos sikerében.
A német sajtó a szerény amerikai érdeklődés ellenére - egyelőre a 16 ezer jegy fele sem fogyott el - az év meccseként harangozza be Vitalij Klicsko és a WBA nehézsúlyú bajnokának, Lennox Lewisnak szombati címmeccsét. Sokáig úgy tűnt, hogy a találkozó nem jön össze, mert a már tavaly létrejött szerződés ellenére Lewis nem akart az idősebbik Klicskóval bokszolni. Az Universum perrel fenyegetett, Lewis azonban nem emiatt választotta mégis Klicskót, hanem mert ellenfele megsérült.

Lewis: A szombati az én napom lesz

Meglepően békés hangulatban tartották meg a meccs sajtótájékoztatóját magyar idő szerint szerda este, pedig Lewis legutóbbi két meccsén egyaránt verekedéssel zárult a vita. Igaz, Lewis mindkétszer csak visszaütött. (Tyson megharapta a vádliját, Rahman pedig homokosnak nevezte.)

Ezúttal verbális ütközetig jutottak, és érezhető volt, hogy az eddig két vesztes és negyven győztes meccsel rendelkező Lewis fölénye. "Mindkét Klicskót megeszem vacsorára" - jelentette ki határozottan a címvédő. Majd némiképp visszafogottabban így folytatta: "Vitalij egy komoly kihívó, de a szombati az én napom lesz, és újra nyerek."

Klicsko: Szombaton új bajnokot köszönhetnek

A profi pályafutása alatt 32 győztes meccs mellett egy vereséget szenvedő Klicsko, még soha nem lépett ringbe az USA-ban, így először a debütálásáról beszélt: "Meg akarom mutatni az amerikai közönségnek, hogy jó vagyok, és hogy Lewis nem tökéletes, és követ el hibákat. Szombaton új bajnokot köszönhetnek."

A Németországban "Vasökölnek" nevezett Klicsko testvérével, a márciusban csúnyán megvert Vlagyimirrel gyakorolt hat meneten keresztül, míg Lewis eközben baseball-szenvedélyének hódolt. (Utolsó edzése sem lesz nyilvános.) Pillanatnyilag nem tudható, hogy a 37 éves Lewis milyen formában van, de a szakértők szerint akkor is képes nyerni, ha nem bokszol kimagaslóan.

Klicsko legkésőbb az ötödik menetben be akarja fejezni

Lance Whitaker, Klicsko egyik edzőpartnere ugyanakkor elmondta: "Lewis egyáltalán nem tudja, hogy ki ellen fog ringbe lépni, és meglepetés fogja érni" - célzott egy esetlegesen meglepő taktikára. Ezt alátámasztva Klicsko egyik korábbi interjújában azt fejtegette, hogy az ötödik menetig be akarja fejezni a küzdelmet, mert csak így lehet esélye. (Lewis a nem túl jegyzett McCall ellen a második menetben szenvedett technikai KO-t, Rahman az ötödikben ütötte ki.)

A néhány hete már Los Angelesben tartózkodó Klicskót nemrég sokkolta, hogy egy utcai bandaháborút követően több vérző sebesültet láthatott az utcán. Az eseten azonban gyorsan túltette magát, és mint emlékeztetett rá: a felkészülés mostani fázisában - 12 hét után - a mentális erősítés a fontos, a tökéletes koncentráció elérése, minek köszönhetően összhangban mozog a fej és a test.

Viasat3 és ZDF

A találkozó magyar idő szerint várhatóan hajnali fél ötkor kezdődik, a Viasat3 és a ZDF élőben közvetíti.