Hatvan öltéssel varrták össze Klicsko sebeit

2003.06.23. 12:47
A WBA nehézsúlyú világbajnoki döntője után a győztes Lennox Lewis szerint mindketten rossz formában voltak. Klicsko szerint a bírónak nem kellett volna leléptetnie, pedig a meccs után hatvan öltéssel varrták össze a sebeit. Az idősebbik Klicsko így is bizonyított, és megszerezte az amerikai sajtó valamint a publikum szimpátiáját.
Tekintse meg fotóinkat
Fotó: EPA/BrendanMcdermid
Vitalij Klicsko nagy álma vált valóra, amikor lehetőséget kapott, hogy az Egyesült Államokban világbajnoki döntőn bokszolhasson a WBA övéért. Testvére, Vlagyimir márciusi csúfos vereségét (207 másodperc alatt négyszer került padlóra ) után sokan féltették az ukrán bokszolót.

Az idősebbik Klicsko azonban nem vallott szégyent, sőt az amerikai sajtó kifejezetten elismerően írt róla. A Washington Post szerint például, a negyedik, ötödik menet tájékán, egy-két jól sikerült Klicsko-horog után kevesen fogadtak volna Lewis győzelmére.

A heves támadásokat megelőzően a harmadik három percben viszont Klicsko bal szemháján, majd még három helyen repedt fel a bőre. A mérkőzésvezető a hetedik menet előtt, Klicsko-vezetésnél - négy menetet nyert, kettőt veszített - beszüntette a küzdelmet.

Két centi széles seb volt a járomcsontja felett

Ki az igazi nyertes?

Klicsko továbbra is kitart álláspontja mellett, hogy képes lett volna folytatni, mert bal szemével továbbra is rendesen látott. Hozzáfűzte, hogy ezért "időhúzó" taktikáját sem tudta megvalósítani. "Az volt a cél, hogy fárasszam a némi súlyfelesleggel mérlegelő Lewist, és hogy a meccs végére kerüljek véglegesen fölénybe. A bajnok nem sűrün használta a félelmetes jobb öklét, mert majdnem végig kontrolláltam a meccset." (Ennek ellentmond valamelyest, hogy arca baloldalára kapta az ütéseket, és általában jobbról.)

A meccs után sérüléseit hatvan öltéssel kellett összevarrni. A járomcsontja környékén két durva seb is volt, az egyik zokatlan nagy, két centi széles. (Édesanyja feltehetően nem bánkódott, hogy nem láthatta fiát vérző fejjel.)

Klicsko: Keveset kell kihagynom

"Szerencsére gyorsan gyógyuló sebekről van szó, így nem kell sokat kihagynom" - mondta Klicsko, miután elvégezték rajta a kisebb műtéteket. Edzője, Fritz Sdunek szerint az orvos tökéletes munkát végzett, így hamarosan már nyoma sem lesz a forradásoknak.

Klicsko teljesítményéről szólva büszkén említette, hogy minden kétséget kizáróan megmutatta, hogy tud küzdeni, és hogy igazi harcos. (A három évvel ezelőtti, Chris Byrd elleni veresége után ugyanis kikezdte a sajtó, hogy nem bírja a fájdalmat, ezért adta fel a küzdelmet). Az HBO sportigazgatója Kerry Davis osztja az ukrán véleményét, ami egyben azt is jelentheti, hogy a következő gáláját - akár a visszavágót is - közvetíthetik.

Lewis: Mindketten rossz formában voltunk

Klubjának menedzsere, Klaus Peter Kohl azon sajnálkozott, hogy a két klasszisnak kevés ideje - tíz napja - maradt a felkészülésre, mert későn tudták meg, hogy egymás ellen kell mérkőzniük. Hozzátette: a bírói döntést nem tudta befolyásolni, és nem érti, miért kellett félbeszakítani a küzdelmet.

Lewis csak annyit jegyzett meg: egyikőjük sem volt jó formában, de neki volt nagyobb szerencséje. "Annyi biztos, hogy a visszavágóra jobban fel fogok készülni, és akkor ki is ütöm" - értékelt magabiztosan.

A vereség profitja

A német sajtó szerint Klicsko a vereséggel is sokat nyert, mert végre megcsodálhatták bátorságát, merészségét, igazolta rátermettségét, nem utolsósorban pedig elnyerte az amerikai szurkolók szimpátiáját. Egyértelmű, hogy ezentúl nyitva áll a kapu előtte, annál is inkább, mert az előzetesen pesszimista várakozások ellenére majdnem teltház volt a Staples Centerben.

Nemzetközi sajtóvisszhang:
EGYESÜLT ÁLLAMOK
Los Angeles Times:
"A fáradt, dülöngélő és mindhárom pontozónál hátrányban lévő Lewis a bajnok? Nem, a brit ezúttal kikapott. Klicsko egyértelműen felülkerekedett rajta, a meccs beszüntetése hibás döntés volt. Mintha egy izgalmas Super Bowl-csatát havazás miatt félbeszakítanának."
The Boston Globe: "Klicskóé az elismerés, Lewisé az öv. Az ukrán óriás úgy püfölte ellenfelét, mint egy zsák krumplit. Lewis megnyerte a meccset, de elvesztette rajongóit."
ESPN televízió: "Ki állítja ezek után, hogy az európai nehézsúlyúak nem bírják a pofonokat? Ki mondja, hogy európai bokszoló nem futhat be Amerikában? A Staples Centerben - veresége ellenére - új csillag született."
ANGLIA
The Sun: "Vérfürdő! Az elvert Lennox Lewisnál kigyulladt a vészjelzés."
The Times: "Könnyen lehet, hogy Lewis elveszti az öregedés ellen vívott harcát. Össze kéne állítani egy listát azokról a bokszolókról, akik nem akarnak visszavonulni, és el kellene küldeni neki."
The Guardian: "Leszerepelt a bajnok. A tompa, ötlettelen Lewist kifütyülte a közönség."
The Independent: "Lewis úgy zihált, mint a megszigonyozott bálna, s csak az orvos mentette meg. Félő, hogy ez csak késleltette az elkerülhetetlen kudarcot."
Daily Mail: "Egy horrorfilmbe illő sérülés mentette meg Lewis napját. A kiöregedő bajnoknak azonban abba kéne hagynia, mielőtt túl késő lesz. Úgy huppant a székére a 6. menet után, mint egy zsák szén, és gőzgépként fújtatott. Annyira összeverték, hogy alig tudott értelmesen beszélni a sajtókonferencián." OLASZORSZÁG
La Gazzetta dello Sport:
"Csak az orvos állíthatta meg a meccs hősét. A csata akár a Rocky-sorozat újabb része is lehetett volna, Klicskóval a címszerepben."
Corriere della Sera: "Ütések és füttyszó - Lewis maradt a király a megsérült óriás ellen."