Tysont felmentette a bíróság

2003.08.04. 11:06
Mike Tysont nem találták bűnösnek mert június 22-én megvert két embert egy brooklyn-i szálloda előtt. Mint a tárgyaláson kiderült, belekötöttek az amerikai bokszolóba, bízván, úgy sem mer verekedni. Tévedtek.
Június 22-én az egész világ Los Angelesre, pontosabban a Lennox Lewis-Vitalij Klicsko WBA nehézsúlyú bokszmeccsre figyelt. A nagy vihart kavart összecsapással egy időben szintén "bokszolt" Mike Tyson is. Azonban a botrányairól elhíresült 36 éves öklöző nem a ringben, hanem egy brooklyn-i szálloda előtt verekedett össze két ismeretlennel.

Minden idők legfiatalabb nehézsúlyú világbajnokát az eset után letartóztatták, tettlegességgel és rendbontással vádolták, míg ellenfelei a bíróság szerint "csak" rendbontást követtek el. Az esetben egyébként Tyson is könnyebb sérüléseket, horzsolásokat szenvedett.

A bírósági tárgyaláson ezután Tysont felmentették az ellene felhozott vádak alól. Utólag az érintettek elismerték, a két férfi provokálta "Iron Mike-ot", bízván benne, hogy büntetett előélete miatt úgysem mer testi erejét felhasználva elégtételt venni.

Botránykrónika:
Tysont 1992-ben nemi erőszak miatt hat év börtönre ítélték, amelyből hármat letöltött, majd jó magaviselete miatt szabadon engedték. 1997-ben az Evander Holyfield elleni címmérkőzésen leharapott egy darabot ellenfele füléből. Később megint börtönbe került, mert egy autós vitában összevert két embert. Szabadulása után Tyson a nők helyett az újságírókat és ellenfeleit brutalizálta.

Egy hónapon át aktívan tombolt. Előbb egy bár előtt leütött egy másik bokszolót, majd egy havannai szállodában súlyos dísztárgyakkal dobálta meg a rá váró újságírókat. Ezután New Yorkba repült, ahol tömegverekedést robbantott ki a Lenox Lewis elleni meccse előtti sajtótájékoztatón.

Januárban ki kellett költöznie lakótársával a Washingtonban bérelt házból, ugyanis 4530 dollárral tartozott a tulajdonosnak. Tavaly áprilisban és augusztusban ittas vezetésen érték.

Tyson legutóbb február huszonkettedikén vívta ez idáig utolsó mérkőzését, az amerikai Clifford Etienne ellen már az első menetben kiütéssel diadalmaskodott. Később úgy nyilatkozott démonokkal hadakozik, gyűlöli a jelenlegi életét. "Talán, majd ha elhagyom az árnyékvilágot, a következő életem jobb lesz. Örülnék, ha ebből a mostaniból ki tudnék lépni, örülnék a halálnak" - mondta.