Csonttörő technikai kiütéssel verte Chacónt

2003.10.26. 00:06
Botrányos körülmények között, a tizedik menetben védte meg a WBO nagypehelysúlyú interkontinentális címét Nagy "Csonttörő" János Julio Pablo Chacón ellen. Az argentin versenyzőt egy mélyütéssel küldte padlóra a magyar öklöző, Chacón a szabályban meghatározott öt perc után sem állt talpra. Ezek után a német mérkőzésvezető, aki szerint nem ütött öv alá Nagy - a felvételek tanúsága szerint jócskán alatta volt - kihirdette a meccs végét, Nagy győzelmét. A mérkőzés ellenőre, Kovács István szerint a bíró hibázott a mélyütés megítélésénél, a végeredmény azonban helyes.
Telt ház, háromezer ember várta a szolnoki sportcsarnokban, hogy Nagy János és Julio Pablo Chacón a '96-os atlantai olimpia után újra összemérje erejét, illetve, hogy Nagy revansot vegyen Kokó két évvel ezelőtti kiütése miatt. Két éve a Kisstadionban Chacón technikai KO-val verte a WBO pehelysúlyú világbajnoki címét birtokló Kovácsot.

Jobban kezdett az argetin

Ez a meccs ezúttal "csak" az interkontinentális bajnoki övért, egyszersmind a világbajnoki kihívói jog megszerzéséért zajlott, egy súlycsoporttal feljebb, mint az előző. Chacón kétszer volt képes megvédeni a Kokótól elhódított címet, de miután Scott Harrison ellen alulmaradt, a súlycsoportváltás mellett döntött. Úgy vélte, felőrölte erejét a drasztikus fogyasztás.

A találkozó első menetét az argentin fölénye jellemezte, jobbegyenesei tisztán találtak, Nagy némiképp indiszponáltan mozgott. A második és harmadik menetben aztán magára talált, de mindez csak arra volt elég, hogy egyenlítsen.

Chacónra számolni kellett a negyedik menetben

Nagy János és Julio Pablo Chacón
A negyedikben Nagy végre megérezte az ütéstávolságot, olyannyira, hogy az egyik testre mért ütése után Chacón padlóra került. A találat nagyon nem fogta meg a dél-amerikait, felállt, de a menetet az érvényben lévő szabályok szerint két ponttal "Csonttörő" nyerte. Az ötödik három perc egyenlő erők küzdelmét hozta, a hatodikban azonban holtpontra került a magyar öklöző, testre rengeteg ütést beszedett, egyértelmű volt riválisának fölénye.

A hetedikben magához tért Nagy, a nyolcadikban viszont a második mélyütése után megintették, vagyis azt a menetet mindenképpen elveszítette. A kilencedikben megintcsak egyenlő volt a küzdelem, a tizedikben aztán következett a botrány. Nagy nyilvánvaló mélyütése után Chacón elterült - heretájékra kapott egy balfelütést -, és első szándékra ugyan felállt volna, a ringbe rohanó edzői tanácsára azonban lent maradt. A ringben hatalmas volt a káosz, egymást győzködték a felek igazukról.

Mi is a technikai kiütés?

A német mérkőzésvezető, Axel Zielke úgy ítélte meg a helyzetet, hogy nem volt mélyütés - a felvételek ennek ellenkezőjét bizonyítják -, és azt szorgalmazta, hogy öt perc várakozási idő után folytatódjék a küzdelem. Chacón erre nem volt hajlandó, a mérkőzés ellenőre, Kovács István pedig a német bíróval egyetemben kihirdette azt, amit a szabályok szerint tenni kell: technikai kiütéssel Nagy János nyert.

Kokó rögtön utána elmondta: szerinte hibázott a meccsvezető, mert egyértelmű volt a mélyütés, de a szabályok szerint neki, ellenőrként ezt kellett tennie. Kokó azt is elárulta, hogy két pontozónál döntetlenre állt az összecsapás, az egyiknél pedig három ponttal vezetett a magyar versenyző. Chacón miközben bicegett kifelé a ringből, csak annyit mondott: ellopták tőle a világbajnoki övet.

Dupla revans

Nagynak tehát kétszeresen sikerült a visszavágás. Amatőr korában elszenvedett vereségéért, és Kokó két évvel ezelőtti vereségéért is megbüntette az argentint. Mégha meglehetősen vitatott körülmények között tette is mindezt. Nagy mérlege továbbra is hibátlan, tizenötödik meccsét is megnyerte, Chacón negyedik vereségét szenvedte el.

A hölgyek között is magyar siker született, a német Frenztelt öt másodperccel a mérkőzés vége előtt leléptették, így technikai KO-val győzött Miló Viktória, és megvédte a WIBF-GBU világbajnoki címét.