Roy Jones újra világbajnok

2003.11.09. 15:06
Győzelemmel tért vissza a félnehézsúlyba az elmúlt tíz év legjobb ökölvívójának választott Roy Jones, és újra visszaszerezte a világbajnoki címet. Jones nem bokszolt jól, élete egyik legnehezebb meccsét pontozással nyerte.
Roy Jones március másodikán koronázta meg kivételes pályafutását, hiszen felhízott a nehézsúlyba, és a nálánál legalább tizenöt kilóval nehezebb John Ruiz ellen fölényes, pontozásos győzelmet aratott. Jones ezzel négy súlycsoportban hódította el a világbajnoki övet.

Jones: becsületbeli ügy

Roy Jones
Klikk a képre!
Jones azért váltott súlycsoportot, mert a félnehézsúlyban már nem talált olyan kihívót, akit méltónak talált volna arra, hogy összemérje az erejét vele. (Dariusz Michalczewskivel soha nem jött létre a várva-várt találkozó.) A márciusi meccs után sokáig úgy tűnt, marad a legnehezebbek között, de végül sem Lennox Lewis-szal, sem a Vlagyimir Klicskót verő Sanders-szel nem sikerült nyélbe ütni a mérkőzést.

Így jobb híján fogyasztott, és újra a félnehézsúlyúak között kötött ki, mondván van még egy becsületbeli ügy számára, mégpedig Antonio Tarver ellen. Tarver Jones távollétében a WBC bajnoka lett, és korábban eredménytelenül igyekezett kihívni Jonest, noha ő volt az első a "várólistán". Jones most ötmillió dollárért kötélnek állt.

A második menet Tarveré volt

A két öklöző tizenhárom évesen már megmérkőzött egymással, és annak ellenére, hogy egyidősek, Tarver mindössze a huszonhetedik meccsénél tart, míg Jones már az ötvenediket vívta a profik között.

A meccset természetesen hatalmas nyilatkozatháború előzte meg, Jones azzal fenyegetőzött, hogy már az első néhány menetben felőrli ellenfelét. Mindez azonban nem sikerült, hiszen a fordított alapállású és jóval magasabb Tarver okosan távoltartotta magától Jones-t. Mi több: a második menetben az ő akarata érvényesült, kétszer is sarokba tudta kényszeríteni riválisát, és igen megsorozta.

Jones ütései voltak tisztábbak

Ezek után szinte valamennyi menet ugyanazon koreográfia szerint zajlott. Tarver széles terpeszben a ring közepére állt, Jones nehezen tudott hozzáférni, de néhányszor teljesítette a feladatot, két és fél perc után Tarver rendre a sarok felé üldözte, és beszorította. Jones azonban nem esett zavarba, mert Tarver ütései azonban nem igazán voltak pontosak, míg ellenfele meglehetősen tisztán ütött.

Nem volt látványos meccs, hihetetlen taktikai csata folyt, mindketten tartottak egymástól, így kevés ütést láthattak a nézők. Csak a tizedik menet volt kivétel, akkor mindkét fél megtáltosodott, de azt a menetet Jones nyerte. A kihívó a befejező három perc előtt megtudta, hogy vezet, így csupán minimálisan kockáztatott.

Bizonytalan a folytatás

Egy mérkőzés képei
Klikk a képre!
A pontozók közül végül egy döntetlenre hozta ki a meccset, a másik kettő 117:111 illetve 116:112 arányban Jones-nak adta. Tarver hiába ünnepeltette magát, nem tudta megvédeni világbajnoki címét. A közönség némiképp meghökkent, amikor ilyen fölényesen Jones-t hirdették ki győztesnek. (Minimum négy menetben látta jobbnak az egyik pontozó Jones-t.) Ettől függetlenül élete legnehezebb meccsét nyerte meg Jones.

Egyelőre még nem tudni, hogy az összecsapásnak lesz-e visszavágója, vagy hogy a 34 éves Jones folytatni kívánja-e a bokszot, Korábban azt nyilatkozta, hogy Mike Tysonnal szeretne megmérkőzni, aztán visszavonulna.

Jones megemeli a kalapját

A meccset követő sajtótájékoztatóan Jones így vélekedett: "Csodálatosan küzdött, mindet beleadott, ebből adódóan csodálatos meccs volt. Megemelem előtte a kalapomat. De még mindig én vagyok a bajnok. Élveztem a meccset, bár sokat is kivett belőlem a fogyasztás, többet, mintsem gondoltam volna előzőleg. Az első hat menet többségét, azt hiszem, megnyertem."