Roy Jones visszaadta világbajnoki övét

2004.02.06. 14:30
A jelenkor szervezetektől független legjobb bokszolója, Roy Jones Jr. (49-1, 38KO) feladta WBA nehézsúlyú övét, amit tavaly márciusban szerzett meg John Ruíz legyőzésével. Egy nap alatt tehát két szervezetnél maradt gazdátlan a súlycsoport trónja, miután Lennox Lewis bejelentette visszavonulását, bajnok nélkül hagyva a WBC-t.
Roy Jones Jr. 2003. március 1-jén a Boksz-világkongresszus (WBC), a Boksz-világtanács (WBA) és a Nemzetközi Bokszalapítvány (IBF) félnehézsúlyú bajnokaként tizenkét menetben óriási fölénnyel legyőzte a WBA nehézsúlyú világbajnokát John Ruizt, és felülhetett negyedik súlykategóriájának trónjára is. Jones már akkor tudta, hogy címét féléven belül meg kell védenie és akkor úgy nyilatkozott, Vitalij Klicsko vagy Evander Holyfield lehet a következő "áldozat".

Mint más a fehérneműt

Áprilisban aztán csak a WBA nehézsúlyú címét tartotta meg, a másik háromról lemondott. A döntés meghozására azért volt szükség, mert a szabályok szerint egyetlen bokszoló sem foglalhatja el egy időben két súlycsoport trónját. Szabaddá vált félnehézsúlyú öveiért azonban novemberben visszatért, és egy tőle szokatlanul szoros meccsen a WBC-elsőséget vissza is hódította Antonio Tarvertől.

Az újabb súlycsoportváltás miatt azonban a WBA elrendelte John Ruíz és Hasim Rahman összecsapását a szervezet gazda nélkül maradt övéért. Tavaly december 13-án Ruíz meg is nyerte a tizenkétmenetes meccset, és attól a pillanattól kezdve százhúsz nap állt Jones rendelkezésére, hogy a szabályok értelmében övét visszahódítsa Ruíztól.

Mégis a nehézsúly

Azonban Jones a Mike Tyson elleni meccset akarta nehézsúlyban, ezért a WBC is határozott lépésre szánta el magát: elrendelte a Jones-Tarver visszavágót. Ezekben a hetekben kellett Jonesnak eldöntenie, hogy mely súlycsoportban folytatja tovább - legalábbis egyelőre - karrierjét, és Jones, a Profibox. hu információi szerint, a félnehézsúly mellett döntött.

Így ismét John Ruíz a WBA nehézsúlyú világbajnoka, első címvédése pedig minden bizonnyal áprilisban lesz Fres Oquendo (24-2-0, 15KO) ellen. Jonest most lényegében két összecsapás foglalkoztatja: a Bernard Hopkins és az Antonio Tarver elleni visszavágó. A döntést Tarver mellett kissé megkönnyíti az a tény, hogy ha Jones Hopkinsszal köt szerződést, akkor elveszti félnehézsúlyú övét is. Ami számára azért is lehet furcsa, mert az elmúlt tíz évben folyamatosan valamelyik komoly szervezet világbajnoka volt.