Erdei örökébe lépnének

2004.02.19. 12:08
Erdei Zsolt 2000-es győzelme után a pulai ökölvívó Európa-bajnokságon reális az esély, hogy újabb magyar aranyérem szülessen. Az olimpia után profinak álló Balzsay Károly és a junior világbajnok Káté Gyula a legesélyesebb, de a többiek sem esélytelenek. A horvátországi városban érmek mellé athéni kvótákat is osztanak.
Negyvenegy ország versenyzői lépnek ringbe csütörtöktől a 35. ökölvívó Európa-bajnokságon a horvátországi Pulában. A mezőny rendkívül erősnek mondható, a fiatal átlagéletkorú - a legidősebb versenyző, Balog Vilmos 29 éves - magyar csapat azonban komoly reményekkel érkezett a monarchia egykori fontos kikötőállomásába.

Három-négy érem és kvóta a cél

Szántó Imre szövetségi kapitány úgy vélekedett az esemény előtt, hogy három-négy éremmel elégedett lenne, ami egyszersmind azt is jelentené, hogy a dobogósok rögvest készülhetnek is az athéni olimpiára. (A most lemaradóknak még két esélyük, két nemzetközi verseny marad a részvétel kiharcolására.)

A kapitány feltehetően négy bokszolótól vár kiemelkedő szereplést. A 48 kilós Bedák Pál egy éve a juniorok között a legjobb volt a kontinensen, és felkészültsége alapján akár már most berobbanhat az élmezőnybe a felnőttek között is. A juniorok között világbajnoki címig jutó - kizárólag ő büszkélkedhet ezzel az elismeréssel - 60 kilós Káté Gyula már a tavalyi vb-n letette névjegyét bronzérmével, ő a végső sikerre alkalmas lehet.

Balzsay egy helyet lépne előre

Csakúgy, mint a 75 kilósok Balzsay Károly, aki a csapatból egyedüliként volt már olimpián, és a két évvel ezelőtti, permi Eb-n csak a fináléban kapott ki. A tervei szerint Athén után profinak áll, és a középsúlyúak között fog versenyezni Erdei Zsolt klubtársaként. A nehézsúlyú Hidvégi Györgytől pedig azt várja az itthoni szakvezetés, hogy végre megtörik pechszériája nem hátráltatja sérülés, és a bírók sem fogják feltűnően segíteni éppen soros ellenfelét.

Rajtuk kívül persze korántsem szabad lebecsülni a két éve a 81 kilóban bronzéremig jutó Szűcs István képességeit, vagy Bedák Pál testvérét, Zsoltot, de a már említett rangidős Balognak is kijöhet a lépés, szerencsés sorsolás esetén. Előbbi az 54, utóbbi a 69 kilós kategóriában száll ringbe.

A sorsolás:
A 48 kg-ban Bedák Pál a török Yalcinkayával kezd, ha győz, akkor a szlovák-azeri páros győztese következik.
Az 51 kg-ban Mucsi Ottó a moldovai Szamoljenkót kapta. A csütörtöki programban ő az egyetlen magyar, mivel a 81 kg-os Szűcs István erőnyerő.
Az 54 kg-os Bedák Zsolt testvéréhez hasonlóan török riválissal került szembe, Bogürcü neve jól cseng az európai bokszéletben.
Az 57 kg-ban Ladányi Róbert a litván Narkeviciussal találkozik.
A 60 kg-os Káté Gyula - akitől az egyik kvótát várják a szakemberek, erőnyerő, a nyolc közé jutásért a görög Kaperonisszal mérkőzik hétfőn.
A 64 kg-ban Pintye Szabolcs a román Ionut ellen kezd.
A 69 kg-os Balogh Vilmos is erőnyerő, a nyolc közé jutásért szintén hétfőn mérkőzik észt, vagy francia ellenféllel.
A 75 kg-ban Balzsay Károly a lengyel Wilczewski ellen lép szorítóba pénteken.
A 91 kg-ban Hidvégi György az észt Zolotenkót kapta ellenfélnek, a nehézséget talán nem is az első, hanem a második mérkőzés jelentheti, amelyen román, vagy azeri riválissal kerülhet szembe.
A plusz 91 kg-ban Kurtucz Csaba a svéd Sallahhal mérkőzik.
A 17:45 órakor kezdődő programban az 51 és a 81 kg-osok lépnek kötelek közé, Mucsi a negyedik párban kerül sorra.