Csonttörő pontozással nyert

2004.02.21. 23:22
A nagypehelysúlyú Nagy "Csonttörő" János egyhangú pontozásos győzelemmel védte meg a WBO kisvilágbajnoki címét, és szerezte meg mellé a WBA ugyancsak kisvilágbajnoki övét. A magyar öklöző másodszor bokszolt tizenkét menetet, és tizenhatodik meccsén is veretlen maradt.
Telt ház várta Tapolcán Nagy "Csonttörő" János kisvilágbajnoki címvédő mérkőzését. A magyar öklözőre nem várt könnyű feladat, mert a bolgár Kirkor Kirkorov az amatőrök között világbajnoki és Európa-bajnoki aranyéremmel büszkélkedik, míg Nagynak mindössze egy Eb-bronzérme van.

Fölényben kezdett Nagy János

Csonttörő nagy iramban kezdte a meccset, az első menet döntetlen színezetű volt, a másodikban azonban már a magyar volt a jobb és a lendületesebb, balkezes ütési rendre eltalálták a 35 éves bolgárt, aki általában fogással védekezett.

A harmadik három percben is fölényben volt Nagy, a negyedikben egyre többet szorult a kötelekhez a szófiai bunyós, szemlátomást nem volt olyan friss, mint korábban, mert az elmozgásai nem sikerültek.

Pontos és kemény testütések

Az ötödik menetben némileg lazábbra vette az iramot Nagy, ami Kirkorovnak kedvezett, a hatodikat viszont felpörgette, pontos és kemény testütései élményszámba mentek, ellenfelének voltak nehéz pillanatai.

A hetedik kiegyenlített küzdelmet és "állóbokszot" hozott, de egy nagy ütést be tudott vinni Csonttörő. A nyolcadikra a bolgár alighanem átesett a holtponton, mert sokkal jobban mozgott, mint korábban, lábbal nagyszerűen védekezett, kiválóan hajolt el az ütések elől.

A kilencedik menet a bolgáré volt

A kilencedik menetben átmenetileg visszaesett Nagy János, alig-alig tudta megütni riválisát, Kirkorov pedig erőre kapott, a bírók egyértelműen őt látták jobbnak. Tizedik nekifutásra megváltozott a meccs képe, a magyar bunyós rákapcsolt, és az övé lett a menet.

A tizenegyedik menet mindenképpen Nagyé volt, fölénybe került, balhorgai látványosak és hatásosak voltak. A befejező menetben Csonttörő nem engedte ki a kezéből az irányítást, és tizenhatodik meccsét is megnyerte. Kirkorov harmincadik találkozóján hatodszor maradt alul.

Klein az állóképességet emelte ki

Klein Csaba, Nagy edzője úgy vélte, hogy az utolsó két menetben bokszolt legjobban tanítványa, ez pedig igazán örömteli. "Az állóképesség diadala volt" - jelentette ki. Hozzátette: öklözője egyre érettebb, mind taktikailag, mind küzdőképességben. Rácz Félix menedzser szerint Nagy igazolta világranglistás helyezését, azt azonban még nem tudta megmondani, ki lehet a következő ellenfele.

Nagy a győzelmét követően kifejtette mérhetetlen boldogságát, mert az történt a ringben, amit ő szeretett volna. "Tudtam, hogy folyamatosan mennem kell előre, és a beugrásokból való ütésekre figyelnem kell" - magyarázta. Elismerte, ellenfele jól védekezett, ezért igyekezett jobbról elémenni, megelőzni. Jobb szeme alatti sérüléséről elmondta, hogy nem tudta, hogyan szerezte, de egyáltalán nem zavarta.