Csötönyi: Aranyat vettek el tőlünk

2004.03.03. 16:09
A magyar amatőr ökölvívók a 48 kilós Bedák Pál és a 60 kilós Káté Gyula révén két bronzérmet szereztek a pulai Európa-bajnokságon. Teljesítményük egyúttal két olimpiai kvótát is ért, ám a tervekben több szerepelt. A szövetség elnöke, Csötönyi Sándor azonban mégsem elégedetlen, bár az Indexnek azt is elmondta: néhány dolog bosszantotta a verseny alatt.
A 2001-es permi Európa-bajnokságon két bronzérmet szereztek a magyar amatőr ökölvívók, és most azzal a tervvel utaztak ki a horvátországi Pulába, hogy felülmúlják ezt a teljesítményt. Végül nem sikerült, de a bunyósoknál nincs bűnbak-keresés.

Balzsay sérüléséről

"Természetesen továbbra is töretlen a bizalom a kapitány, Szántó Öcsi iránt, mert ebben a csapatban fiatal átlagéletkora ellenére van tartás, és meggyőződésem, hogy a pótvizsgákon szerzünk még néhány kvótát. Tudjuk, hogy itt könnyebb lett volna begyűjteni, és a nemzetközi versenyeken nehezebb lehet majd, de csöndben tesszük a dolgunkat" - mondta a szövetség elnöke, Csötönyi Sándor.

A gyengébb szerepléshez jelentősen hozzájárult az Eb-ezüstérmes Balzsay Károly fejelés utáni sérülése, ami kiesését eredményezte. Az elnök azonban megjegyezte, a csapatot nem vetette vissza legértékesebb tagjának sajnálatos kiválása.

Káté nem érdemelt vereséget

"Sokkal jobban fájt, hogy Káté Gyuszi az elődöntőben nem érdemelt vereséget, az ír pontozó azonban gusztustalan részrehajlással végezte a dolgát, egy szoros meccsen kétszer annyi találatot nyomott be a pontozógépen a bolgár Sztilianovnak, mint Káténak. Semmit sem tehettünk, pedig én voltam a találkozó ellenőre. Káté a döntőben a török Szeldzsukkal bokszolt volna, és mivel már kétszer simán verte, ezért jogosan gondolhatom úgy, hogy aranyat vettek el tőlünk" - állította.

Említést tett Balog Vilmos összecsapásáról is, amelyiknél szerinte, ha nem kézi, hanem gépi pontozást alkalmaznak, akkor nyer az ezüstéremig jutó francia Noellel szemben.

Bedák fordíthat Athénban

A másik érmes, Bedák Pál teljesítményéről szuperlatívuszokban beszélt. Kiemelte, hogy a későbbi győztes orosz Kazakovtól kapott ki, és hogy az orosz elnök odament hozzá a meccs után, és mondta: Athénban fordulhat kocka, és Bedák nyerhet.

Csötönyi egyébként a helyszínen ünnepelte ötvenötödik születésnapját és különösen megható volt számára, hogy negyven ország képviselői köszöntötték fel, a horvát szervezőktől egy hatalmas ring alakú marcipántortát kapott.

Montreal óta mindig volt magyar érem az olimpián

A profi szakág elszívó erejével kapcsolatosan kifejtette, hogy hat klasszist - köztük Kokót, Erdeit, Kótait, Csonttörőt - veszítettek el, ennek ellenére az amatőrök nem sorvadnak el. A tavalyi év legjobb sportvezetőjének választott szakember szerint komoly feltételrendszerbeli hiányosságokkal küszködnek, a sporttámogatásban jelentős fogyatékosságok vannak. "Az azeri szövetség éves költségvetése megközelíti a magyar Olimpiai Bizottságét, amelyiknek valamennyi sportágat támogatnia kell" - jelentette ki.

Ennek ellenére bízik benne, hogy idén Athénból is éremmel térhetnek haza, hiszen a '76-os montreali játékok óta mindig állt legalább egy magyar a dobogón.

35. Európa-bajnokság, Pula
Európa-bajnok 48 kg: Szergej Kazakov (Oroszország), 3. Bedák Pál (Magyarország, Vasas-Rica Hungária, edző: Szántó Imre) és Szalim Szalimov (Bulgária)
51 kg: Georgij Balaksin (Oroszország), Mucsi Ottó a 16 közé jutásért kiesett
54 kg: Gennagyij Kovaljev (Oroszország), Bedák Zsolt nyolc közé jutásért kiesett
57 kg:Vitali Tajbert (Németország), Ladányi Róbert (Magyarország) a tizenhat közé jutásért kiesett
60 kg: Dimitar Sztilianov (Bulgária), 3. Káté Gyula (Magyarország, MTK, e: Drechsler Géza és Fogarasi Mihály) és Domenico Valentino (Olaszország)
64 kg: Alekszandr Maletyin (Oroszország), Pintye Szabolcs a tizenhat közé jutásért kiesett
69 kg: Oleg Szaitov (Oroszország), Balog Vilmos a nyolc közé jutásért kiesett
75 kg: Gajdarbek Gajdarbekov (Oroszország), Balzsay Károly a nyolc közé jutásért kiesett
81 kg: Jevgenyij Makarenko (Oroszország), 5. Szűcs István
91 kg: Alekszandr Alekszejev (Oroszország), Hidvégi György a nyolc közé jutásért kiesett
+91 kg: Alekszandr Povetkin (Oroszország), Kurtucz Csaba a nyolc közé jutásért kiesett