Erdei: Tökös gyerek vagyok

2004.05.12. 12:57
"Tudatosult bennem, hogy sok a veszítenivalóm, mind presztízs, mind anyagi szempontból" - mondta hétvégi, első címvédő mérkőzését követően Erdei Zsolt, a WBO félnehézsúlyú bokszvilágbajnoka. Erdei világbajnoknak érzi magát, mégha argentin riválisa, Garay vitatja is a végeredményt. Kijelentette: annak van értéke, ha komoly riválisokkal kerül szembe, nem pedig gyengékkel.
Erdei Zsolt élete legnehezebb mérkőzését megnyerve védte meg a januárban megszerzett WBO világbajnoki címét az argentin Hugo Hernan Garay ellen. A huszonkilenc éves öklöző többségi pontozással - az egyik pontozó döntetlenre adta a meccset - múlta felül riválisát úgy, hogy az utolsó két menetben nehéz pillanatokat élt át: korábban beszaladt a dobhártyája, egy ideig pedig kettős látással is küszködött.

Sok volt a veszítenivalója

Szerdán a Boxutca nevű étteremben (ahol a barátja, Kovács "Kokó" István a tulajdonos) egy sajtóreggeli keretén belül elevenítette fel a szombati dortmundi összecsapás történéseit, és elöljáróban annyit mondott "ez egy elég húzós meccs volt". Edzőjével, Fritz Sdunekkel szinte az utolsó gongszó után rögtön tudatta, hogy nagyon hiányzott neki a felkészülés alatt (a tréner a tengerentúlon a Klicsko-testvéreket edzette) és emiatt sikerült gyengébbre a fellépése.

"Az igaz, hogy egy profinak egyedül is tudnia kell, hogy mit tegyen, de nekem mégis volt hiányérzetem. Nyilván az én hibám is, hogy így alakult a meccs, de azt hiszem, némileg túl is izgultam az egészet. Tudatosult bennem, hogy sok a veszítenivalóm, mind presztízs, mind anyagi szempontból. Könnyen visszazuhanhattam volna oda, ahonnan felkapaszkodtam. Könnyen elveszíthettem volna mindazt, amit a télen kivívtam magamnak. Nagy nyomás volt rajtam, és egy kellemetlen, masszív ellenfelet kellett pofozgatnom" - értékelt.

Erdei: a szívemmel nyertem

Ezek után kifejtette, büszke magára, mert a nehéz pillanatokban, amikor már fogytán volt az ereje, odaállt, és csapkodni kezdett. "A szívemmel nyertem, bebizonyítottam, hogy tökös gyerek vagyok" - mondta.

Ellenfeléről szólva megjegyezte: biztos, hogy a legjobb tíz félnehézsúlyú között van. (A Fightnews legfrissebb listáján nincsen tizenhatban az argentin.) Hozzátette, Garay a meccs után is úgy érezte, hogy nyert. "Jobb voltam, de nem sokkal, a spanyol bíró 115:113-as eredménye tükrözi hűen a realitást."

Ne féltsenek engem, én vagyok a világbajnok

"Lehet, hogy többen nem vállalták volna a meccset egy ilyen erős ellenféllel szemben, de nem értem, hogy engem miért féltenek. Én vagyok a világbajnok, olyanok hívnak ki, akik méltóak erre. Ennek van sportértéke, nem pedig annak, ha örökösen gyengébbekkel szállok ringbe. Ugyanakkor titkon reménykedem, hogy Garaynál kevés jobb öklöző van a WBO-nál. Az életem persze akkor sem lesz unalmas, ha más kvalitású riválisok kerülnek az utamba, mert a profi bokszban nem lehet a babérokon üldögélni" - magyarázta.

"Valljuk meg őszintén, egy klasszis ökölvívó könnyen kiüthette volna Madárt a hajrában, de úgy vélem, a Perez elleni, hasonló meccshez képest nagyot fejlődött Zsolti, mert egy nagyon jó bunyós még csak megrendíteni sem tudta" - vette át a szót Dámosy Zsolt menedzser.

Válaszúthoz érkezett az Universum

Dámosy azt is elárulta, hogy a német televíziós csatorna, a ZDF nyomására kellett Garayjal mérkőznie Madárnak, mert úgy vélték: a közönséget ez a találkozó vonzza leginkább. "Nem is tévedtek, több mint hárommilliónyian láthatták Erdeit, és ez igen örömteli, mégsem lehetünk elégedettek ezzel az adattal. Tudomásul kell azonban venni, a német adó pénze nélkül az Universum nem létezhet, nem lehet kivitelezni a gálákat" - állította.

A menedzser nem titkolta, Erdei klubja, az Universum válaszút elé került, hiszen Klicskóékat feltehetően nem képesek megtartani, ha viszont Sdunek mester velük tart, akkor Erdei hoppon maradhat. "Még egyszer felvállalhatatlan, hogy csupán két hetet készüljön Erdeivel egy címvédő meccs előtt. A világ egyetlen világbajnoka sem engedheti meg magának ezt a luxust. Ezzel együtt felértékelődhet Erdei teljesítménye, hiszen Sturmmal együtt ők biztosan a klub égisze alatt folytatják, míg a legújabb hírek szerint Michalczewski ígérete ellenére most hétfőn sem kezdte el az edzéseket" - jelentette ki.

Egy év múlva Amerikában?

Dámosy hangsúlyozta, Madár egy évig még várhatóan Európában lép fel, aztán jöhet szóba egy amerikai fellépés, vagy esetlegesen egy címegyesítő meccs. A következő meccsnek viszont - az üzleti érdekek miatt - korántsem biztos, hogy Budapest vagy Magyarország adhat otthont, de mindent megtesznek egy hazai rendezés érdekében.

Erdei két hétig még áll a közönség, valamint a média rendelkezésére, aztán nyaralni, pihenni szeretne, mert mint mondta, igencsak ráfér a regenerálódás.