Kótai megvédte címét

2004.09.11. 21:10
Szombat este a Kisstadionban bokszolt a WBF nagyváltósúlyának világbajnoki övéért Kótai Mihály a guayani Denny Dalton ellen. A magyar bokszoló tizenkét meneten keresztül küzdött, de szoros csatában, egyhangú pontozással sikerült megvédenie címét.
Kótai Mihály megvédte a WBF nagyváltósúlyának világbajnoki övé szombat este a Kisstadionban. A magyar bokszoló a guayanai Denny Daltonnál bizonyult jobbnak, egyhangú pontozással.

A kiélezett és kiegyenlített mérkőzésen a küzdelem nagy volt, a színvonal kissé alacsony, sokat ütöttek a felet, viszont kapzak is rendesen, a védekezésre nem igazán figyeltek. Kótainak már az első menetben felszakadt a sérült, nem rég plasztikázott szemöldöke, majd nem sokkal később egy másik sebe is vérezni kezdett. Ennek ellenére kordában tartotta a valamivel jobb állóképességű ellenfelét.

Többször szépen be is talált a magyar, így összességében megérdemelte az egyhangú pontozásos (116-112, 118-112, 120-109) győzelmet, bár kétségtelen, hogy sikere nem nevezhető fölényesnek.

A Kótai-Dalton mérkőzés menetről-menetre

A két bokszoló közül természetesen Kótai Mihály mérlege a jobb. A magyar eddig harmincszor lépett ringbe profi meccsen, huszonkilencszer nyert, ebből tizenötször KO-TKO-val, de egyszer vereséget is szenvedett. Dalton mérlege jóval szerényebb, 13-4, amelyből 8 KO-TKO. Kótai 69,5, Dalton, 69,8 kg volt a pénteki mérlegeléskor.

21.15: Elkezdődött az első menet. A rund kiegyenlített volt, Kótai nem került fölénybe. Dalton meglepően gyorsan bokszol. Kótai plasztikázott szemöldöke már föl is szakadt.

2. menet: Kótai aktívabbá vált, és több jó ütést is bevitt. Az iram egyre nagyobb, mindkét bokszoló sokat támad. Kótai egyszer el is csúszott, de azonnal fölállt.

3. menet: A magyar versenyző fölénybe került, egyszer a guyanai el is vesztette az egyensúlyát. A végén viszont Kótai is kapott egy nagyot.

4. menet: Nagyon nagy iramban kezdődött a küzdelem. Kótai fölénye igen csak lecsökkent, több kemény ütést is bekapott, Dalton jobb volt.

5. menet: Dalton tovább növelte a tempót, Kótai többször is kifordult, megakasztva a harcot. Adok-kapok mindkét oldalon, kicsit mint az amatőrök között. A magyarnak egyre jobban vérzik a szemöldöke.

6. menet: Kótai feljavult, legtöbbször megelőzte ellenfelét. Valójában ütést sem kapott, ez volt a legjobb menete. Felrepedt viszont a fejbőre is, így már két sebből is vérzik.

7. menet: Kiegyensúlyozott menet volt, de a vége felé Kótai bevitt egy tiszta jobbegyenest. Nagy lendülete miatt egyszer viszont újra elcsúszott a magyar, Dalton ügyesen ugrott félre.

8. menet: Kótai szemöldökét újra le kellett ápolni, túl sok krémet is hagytak rajta, amit a bíró letöröltetett. Néhány másodperc után Dalton bevitt egy balegyenest. A magyar eddigi legnehezebb címmeccse, valószínűleg.

9. menet: Csökkent az iram, Kótai nem nagyon kapott ütést, viszont nem is vitt be sokat. Nagy a küzdelem, a színvonal viszont nem túl magas.

10. menet: Egyre kisebb az iram, de kiegyenlített a küzdelem. Kótai pontozásban egy kicsit vezet, valószínűleg, de még nem nyerte meg a meccset.

11. menet: Egy remek Kótai-elhajlással kezdődött a menet, Dalton szinte kirepült a ringből. A guyanai viszont fokozta az iramot.

12. menet: Kótai sokat mozgott, kibekkelte az utolsó menetet. Egyszer-kétszer még be is talált. Valószínűleg nyert, de a pontozásra még várni kell.

Kótai egyhangú pontozással megvédte világbajnoki címét: 116-112, 118-112, 120-109.