Holyfield nem léphet többé ringbe az USA-ban

2004.11.17. 16:23
New York Állam Sportbizottsága úgy döntött, Evander Holyfield többé nem léphet ringbe. Az egykori nehézsúlyú világbajnok versenyzői engedélyét saját egészségi állapotának megóvása érdekében vonták be.
Evander Holyfield vasárnap hajnalban nem csak egy újabb kínos vereséget szedett össze a sehol sem jegyzett Larry Donaldtól, de minden bizonnyal utolsó meccsét játszotta a profik között. A profibox.hu internetes szakportál értesülése szerint Ron Scott Stevens, New York Állam Sportbizottságának elnöke egy sajtótájékoztató keretein belül bejelentette, hogy a szövetség a szerdai nappal kezdődően bevonta a nehézsúlyú veteránnak számító Holyfield versenyzői engedélyét.

Saját érdekében tiltják el a bunyótól

Stevens úgy véli, Holyfieldnek nem kellene tovább bokszolnia, hiszen rengeteg ütést kapott hosszú pályafutása során, most itt az ideje, hogy megállítsák őt, hiszen a szövetség felelősségi körébe tartozik a bokszolók egészségének védelme. A bizottság azután döntött így, hogy Holyfield utolsó kilenc meccséből mindössze kettőt tudott megnyerni.

A sportbizottság jogszerűen járt el
A szövetség elnöke azzal indokolta a szervezet döntését, hogy az egykori többszörös világbajnok bokszoló az utóbbi években gyenge teljesítményt mutatott és hosszú pályafutása káros hatással van a versenyző egészségére. New York Állam Atlétikai Szövetségének szabályzata értelmében a sportbizottság jogszerűen járt el, ugyanis a szabályzat egyértelműen kimondja, hogy a sportbizottság megvonhatja egy versenyző sportengedélyét, ha a versenyző gyenge teljesítménye miatt a saját egészségét kockáztatja.

Holyfield nem akarja befejezni

A negyvenkét éves Holyfield, aki pályafutása alatt négyszer szerezte meg a nehézsúlyú világbajnoki címet a hétvégi nagyarányú pontozásos vereséggel zárult összecsapás után nem tűnt csalódottnak. Elégedett volt teljesítményével és úgy vélte, ad még egy esélyt magának a bizonyításra, hiszen a csúcson akar visszavonulni.

A profibox.hu szerint mostanra azonban a csalódottság lett úrrá rajta. Nem érti miért teszik ezt vele, nem érti miért akarják megvédeni saját magától. "Mit tettem, ami kiváltotta ezt a lépést? Folytatni szeretném a pályafutásom, de most még nem tudom, hogy mi lesz!" - mondta. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy tovább bokszol, akkor azt csakis az Egyesült Államokon kívül teheti meg, ugyanis az eltiltás az egész USA területére szól.

Húsz évig a csúcson

A Los Angeles-i olimpiai játékok félnehézsúlyú bronzérmese 1984 végén, huszonkét évesen kezdte profi pályafutását. Veretlen cirkálósúlyú vitathatatlan világbajnokként lépett fel a királykategóriába, ahol két év múlva szintén begyűjtötte a három legjelentősebb övet. Erre rajta kívül eddig senki nem volt képes. Később ugyan többször elveszítette koronáját, de három alkalommal újra sikerült felkapaszkodnia a csúcsra. Eredményes pályafutása alatt olyan legendás bunyósokat vert meg, mint Mike Tyson, George Foreman vagy Larry Holmes.

Az eset érdekessége, hogy Holyfiled 1984. november 15-én lépett először ringbe hivatásosként, az "eltiltásáról" pont 20 évvel később, 2004. november 15-én döntött az illetékes szerv.