Csonttörő Chacónnal, Kótai egy veteránnal bokszol a hétvégén

2004.12.13. 13:28
Szombaton Nagy "Csonttörő" János az argentin Chacón ellen lép ringbe a Nemzetközi Boksztanács (IBC) világbajnoki övéért Győrött, míg Nyíregyházán Kótai Mihály a WBF nagyváltósúlyú címét védheti meg a 44 éves amerikai Manning Galloway ellen.
Vasárnap éjfélkor megérkezett Magyarországra Julio Pablo Chacón, Nagy "Csonttörő" Jánosnak, a Boksz Világszövetség (WBA) és a Boksz Világszervezet (WBO) nagypehelysúlyú interkontinentális bajnokának szombati ellenfele.

Chacón magabiztos

A profibox.hu internetes szaklap értesülései szerint az argentinok korábbi világbajnoka eredetileg délben landolt volna Ferihegyen, ám stábjával lekésték Rómában a csatlakozást, csak késő éjszaka foglalhatták el szállásukat. (Az eset érdekessége, hogy az argentin öklöző és stábja a tavalyi mérkőzés előtt is lekésett egy csatlakozást és akkor is Rómában kellett várakozniuk)

"Nagyon jó formában várom a Nagy elleni küzdelmet. Szerencsére a súlyommal minden rendben van, ezért Magyarországon szinte nem is fogok edzeni. Tavaly elvették a győzelmemet, de most végre visszavághatok!"- mondta érkezése után Kovács István egykori kiütője.

Egy vitatott győzelem visszavágója

A Nemzetközi Boksztanács (IBC) világbajnoki övéért, valamint a WBO hivatalos kihívói pozíciójáért kiírt mérkőzését Győrben vívják majd, az Egyetemi Csarnokban, két nappal a kézilabda Eb mérkőzései után. A gála főmérkőzését nagy várakozás előzi meg, hiszen az a két bokszoló tavaly októberben rendezett meccsének visszavágója is lesz egyben. Az akkori összecsapást a "Csonttörő" becenévre hallgató magyar bunyós vitatott körülmények között - mélyütéssel - technikai K.O.-val nyerte. Nagy János az egyetlen magyar profi ökölvívó, aki mind a négy nagy szervezet (WBC, IBF, WBA, WBO) világranglistáján az első tízben található.

Ugyancsak szombaton lép ringbe Kótai Mihály, aki a WBF nagyváltósúlyú koronáját védheti meg Manning Galloway ellen. Az amerikai öklöző eddig hatvenegy meccset játszott a profik között, ami negyvennégy éves korát figyelembe véve nem is sok.

Galloway 26 éve a profik között

Eredetileg egy valóban neves bokszolót, a Kostya Tszyu fölött is diadalmaskodó Vince Phillipset szerették volna a magyar öklözőnek, ő azonban a felkészülése végén kézsérülést szenvedett, így lemondta a nyíregyházi gálát. A profibox.hu információi szerint Galloway fordított alapállású, és idén legyőzte többek között a sydneyi olimpia ezüstérmes kisváltósúlyú bunyósát, Ricardo Williams Jr. -t.

Első profi mérkőzését 26 éve, 1978-ban vívta, és 1989-ben felülhetett a WBO váltósúlyú trónjára. Az övet hét alkalommal meg is védte, aztán Gert Bo Jacobsen-től kikapott. 1995-ben visszavonult, majd öt évvel később visszatért a profik közé, ahol azóta nyolc győzelem és négy vereség a mérlege.