Csonttörő és Kótai világbajnok lett

2004.12.19. 00:58
Nagy "Csonttörő" János tizenkét menet után, pontozással múlta felül az argentin Julio Pablo Chacónt, így egy kisebb világbajnoki szervezet - IBC - címét szerezte meg. A nagyváltósúlyú Kótai Mihály a hetedik menetben kiütötte az egykori világbajnok, amerikai Galloway-t, így megtarthatta a WBF övét. Bognár László ugyancsak pontozással bizonyult jobbnak a kenyai Kiilu ellen, így az IBC világbajnoka lett. A cirkálósúlyú Hidvégi és Matolcsi is biztosan nyert.
A tavaly szolnoki WBO kisvilágbajnoki döntő után az argentin Julio Pablo Chacón és Nagy Csonttörő János másodszor Győrben csaphatott össze egymással. Akkor a kilencedik menetben egy mélyütés után botrányos körülmények között ért véget a találkozó. A visszavágóig az argentin öt meccset vívott, kétszer nyert, háromszor kikapott. Nagy négyszer lépett ringbe, és valamennyi alkalommal győztesen hagyta el a szorítót.

Kevés mélyütés

A szakértők szerint a Kokót három éve kiütő Chacónnak ez lehet az utolsó lehetősége, hogy visszatérhessen a világelitbe. Csonttörőnek ugyanakkor amiatt volt igen fontos a győzelem, hogy a WBO világszervezet nagypehelysúlyú világbajnoki övéért csatázhasson.

Az első menet elején mindkét öklöző nehezen találta a ritmust, aztán keményen és nagy iramban belekezdtek, és nagy ütés-váltást láthatott a győri sportcsarnok háromezer nézője. A harmadik menetben Csonttörő másodszor ütött övön alul, emiatt figyelmeztette a mérkőzés játékvezetője.

A meccs első fele Nagyé volt

Az ötödik menetben volt igazán érezhető, hogy Nagy fölénybe került, akkor több olyan többütéses akciót indított, amelyik pontos volt, és kívülről úgy tűnt, Chacónnak nehéz pillatani akadtak. A hatodikban viszont változtatott a dél-amerikai, de csak az első percben, utána ismét kézbe vette a magyar versenyző az irányítást. Szép és erős találatai voltak, és uralta a menetet Nagy, mint ahogy addig a meccset is.

Hetedik nekifutásra a négycsíkos cipőben "játszó" Chacón jobb volt, és először játszott rá a mélyütésre, de látványosan meggondolta. A nyolcadikban nem volt különbség, de inkább Nagynak lehetett adni. A kilencedik menetben voltak először nehézségei Nagynak, akkor nem találta az ütőtávot, és többször beszorította az argentin. A tizedik menet még sem el sem kezdődött, padlóra került Nagy, de csupán elcsúszott. Nagy lelassult erre a három percre, alig akadtak momentumai, és egyre inkább érződött, hogy fáradt.

Chacón akaratosabb volt

Az utolsó előtti menetben Chacón tűnt aktívabbnak, de fölénye nem volt meggyőző, így a befejező menetre fontos szerep hárult. Ebben ugyanaz érvényesült, mint az egész meccs alatt, kiegyenlített volt a küzdelem, és nem volt a pontozóknak könnyű dolga, amikor ítéletet egyszersmind végeredményt kellett hirdetni.

Nagy Csonttörő János végül egyhangú pontozással - 116-113, 116-115, 115-113 - megszerezte az IBC világbajnoki övét. Chacón nem viselkedett teátrálisan, vélelmezhető, hogy belenyugodott a vereségébe. Nagy huszadik mérkőzésén is veretlen maradt.

"Sokkal nehezebb volt ez a meccs, mint tavaly. Akaratosabban jött végig az argentin, mint egy éve, ezt mindvégig a tudtomra is adta. Nagyokat ütött, éreztem, hogy elfáradok, ütőerőm már nem volt a hajrára, csak védekeztem, de ez is hatásosnak bizonyult" - értékelte meccsét Nagy.

Bognár vitatható győzelme

Csonttörőn kívül Bognár László is nyert, a kenyai David Kiilu ellen, így övé lett az IBC világbajnoki címe. Bognár negyvennegyedik meccsén harmincadszor hagyta el győztesen a ringet. Bognár - kicsit vitathatóan - többségi pontozással nyert, így 36 évesen szerezte meg a világbajnoki övet.

Nyíregyházán Kótai Mihály, a WBF nagyváltósúlyú világbajnoka tette kockára világbajnoki címét. Ellenfele a 44 éves Manning Galloway volt, aki fénykorában világbajnok volt, igaz jó néhány évvel korábban, és egy súlycsoporttal lejjebb.

Kótai a hetedik menetben "gyilkolt"

Kótai az első menetben csak kóstolgatta riválisát, a másodikban aztán felengedett valamelyest idegessége, és már voltak jó momentumai, szép ütéskombinációkat produkált. A harmadik három percben többször elcsúszott az amerikai, de mindannyiszor ütés nélkül, aztán a folytatásban egyre inkább nem érezte meg Galloway a meccs ritmusát, de általános meglepetésre az ötödik menetet döntetlenre hozták ki a pontozók

A hetedik menetben aztán véget ért a meccs. Kótai egy nagyszerű jobbegyenessel padlóra kényszerítette ellenfelét, akiről úgy látszott, nemcsak feltérdel, hanem fel is áll, de korántsem volt hozzá ereje.

Galloway visszavágna

Kótai így értékelt: "nekem kellett támadni a meccs elején, és ezt kihasználta a riválisom, aki kétségtelenül jó ökölvívó, és minden elismerésem az övé. Amikor rászámoltak, akkor a mennyekben érzem magam, kivált, hogy hazai pályán életemben először nyertem." Kótainak plasztikai műtétje után ezúttal nem szakadt fel a szemöldöke.

"Tíz nappal ezelőtt értesítettek, hogy világbajnoki döntőt kell vívjak, és nem tudtam kellőképpen felkészülni, emiatt volt rossz az időzítésem. Ha többet készültem volna, akkor nyertem volna, így remélem, hogy lesz visszavágó, és akkor valóra válthatom az ígéretemet, miszerint az első menetben véget vetek Kótai uralmának" - magyarázta Galloway.

A cirkálósúlyú Hidvégi György ötödik meccsén is veretlen maradt, az első menetben végzett Vasyl Condor ellen. Matolcsi József Adam Zadworny ellen a hetedik menetben végzett. (Huszonötödik alkalommal bokszolt, tizenkilencedszer nyert.)