Erdei kínkeservesen védte meg világbajnoki címét

2005.02.26. 20:13
A WBO félnehézsúlyú világbajnok öklözője, Erdei Zsolt harmadszor is megvédte övét, de az argentin Hugo Hernan Garay elleni, szombati mérkőzésen nem aratott meggyőző diadalt. A kihívó sokkal aktívabb volt végig, a pontozóbírák minimálisan látták csak jobbnak a magyart.
Nagyon szoros mérkőzésen, de végül Erdei Zsoltot látták jobban a pontozóbírók 120-112, 110-118 és 112-106 arányban a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki övéért vívott szombat esti, hamburgi meccsen, a közönség fütyült, a kihívó, az argentin Hugo Hernan Garay győztesként ünnepeltette magát.

Nincs gond az erőnléttel

"Abszolút úgy érzem, megnyertem a meccset. Az utolsó menetet valóban elvesztettem, ezt téveszthette meg a nézőket" - mondta az RTL Klubnak nem sokkal az összecsapás után Erdei Zsolt. Úgy véli, elfáradt a mérkőzés végére, amely sokkal jobb volt, mint kettejük tavalyi találkozása.

"Sokkal tisztábban ütöttem, mint Garay" - mondta, mi okozhatta győzelmét az argentin fölénye ellenére. Erdei szerint nincs gond a kondíciójával, jól sikerült a felkészülése és ennél többet nem tud erősíteni, legfeljebb pszichés okai lehetnek annak, hogy ismét elfáradt a végére.

A világbajnok a meccs előtt is azt hangsúlyozta, nagyon sikerült a felkészülése és tisztában volt azzal, jobban be kell osztania erejét, mint tette azt kettejük első összecsapásán, és nem szabad ész nélkül előre mennie. Az olimpiai bronzérmes egy évvel ezelőtt szerezte meg a WBO övét attól a mexikói Julio Cesar Gonzaleztől, aki a legyőzhetetlennek hitt Dariusz Michalczewskitől vette el a címet. Erdei azóta kétszer, a szombati ellenfél és a spanyol Aljeandro Lakatus ellen védte meg címét és az előbbi összecsapáson nagyon megizzadt a magyar öklöző.

Erősen kezdett az argentin

A szombati összecsapás úgy kezdődött, ahogy várni lehetett: Garay nagy lendülettel ment előre, Erdei Zsolt inkább védekezett, jól óvatosabban kezdett, mint első összecsapásukon. Az argentin folyamatosan ütött, de nem talált be tisztán. A címvédő ellenben sokkal tisztábban öklözött, ütései nagyobb arányban értek célt.

A harmadik menetben úgy tűnt, Madár egyre jobban kibontakozik, de még mindig visszafogottnak tűnt. A következő három percben Erdei kezdeményezőbb lett, Garay kevesebbet ütött, mint korábban, a folytatásban viszont az argentin visszatért a kezdeményezőbb hozzáálláshoz.

Már az elején szoros volt

A mérkőzés felénél nagyon szoros volt a meccs állása a pontozóbírók szerint, amit az okozott, hogy Garay nem tudta látható fölényét érvényesíteni, mert ellenfele, Erdei ugyan látványosan kevesebbet ütött, de azok a kísérletek pontosak voltak.

A meccs második felében érezhető volt, nagyon kicsi lesz a különbség a két öklöző között, úgy tűnt, Erdeinek újítani kell az öv megőrzéséhez, mert azt előre tudni lehetett, argentin végig bírni fogja erővel.

A végére elfárdt

Garay nem is lankadt, rendületlenül támadott, a magyar pedig hatékonyan hárította, de változatlanul sokkal kevesebbszer válaszolt. Erdei ismét kicsit visszaesett a nyolcadik menetben már a fáradtság első jelei mutatkoztak rajta és csak a kilencedik menetben tudott újra magára találni, ennek a három percnek a második felében újra látványosan talált be többször is. A hajrára Garay sokkal jobb erőállapotban érkezett, Erdei már nagyon fáradtan mozgott, és talán még kevesebbszer talált be.

Az utolsó három percben aztán mindketten kiadták magukból a maximumot, de a magyar mozgása kezdett nagyon szétesni. A tizenkét menetes meccs kemény ütésváltásokkal zárult. Két pontozó a címvédőt, míg egy a kihívót látta jobbnak, Garay bajnokként ünnepelte magát, a közönség fújolt.

A tiszta ütések döntöttek

A magyar félnehézsúlyú világbajnok produkciója valóban nem volt meggyőző ezen az estén. Nem csak azért, mert ellenfele nagyobb hullámzás nélkül ütött folyamatosan, de a tiszta ütések ellenére Erdei visszafogottnak tűnt. Az Universum versenyzője nem kezdeményezett, elsősorban a tökéletes védekezésre koncentrált. A nyolcadik menet után pedig már fáradtnak is tűnt, noha tökéletesnek mondta erőnlétét, feltűnő volt, Garay sokkal biztosabban áll a lábain. A tiszta ütések végül meggyőzték a pontozókat, így győzelemmel zárhatta élete legkeményebb profimeccsét.

Balzsay is nyert

Még a címmecs előtt kapott helyet a hamburgi gála programjában az Universum Box Promotion másik magyar versenyzője, Balzsay Károly, aki könnyedén nyert negyedik hivatásos összecsapásán a francia Jessy Moreaux. Az amatőrként Eb-ezüstérmes nagyközépsúlyú már a második menetre olyan fölényt alakított, ki, hogy két rászámolás után a mérkőzésvezető 2 perc 29 másodpercnél megállította a találkozót. Balzsay harmadszor nyert kiütéssel a profik között.

A mérkőzés menetről-menetre

Első menet: Erdei óvatosabban kezdett, mint tavaly legyőzött ellenfele. Garay jött előre, de nem talált be tisztán, míg a magyar okos balegyeneseket tudott bevinni az argentinnak.

Második menet: A kihívó egy balkezes felütéssel az elején meglepte Madárt, aki nem sokkal később tisztán válaszolt. Garay továbbra is többet üt, de már nem olyan vehemenciával, mint az első három percben. Kiegyenlített menet volt.

Harmadik menet: Még mindig az argentin aktívabb, állandó nyomás alatt tartja Erdeit, találatai ebből eredtek. Madár viszont egyre jobban kibontakozik, azonban még mindig visszafogottan öklöz.

Negyedik menet: Látványos ütéssel kezdett a magyar és ebben a három percben nem csak addigi magához képest, de Garaynál is kezdeményezőbb volt. A kihívó kevesebbet ütött, Erdei többször is betalált ballal.

Ötödik menet: Garay visszatért korábbi kezdeményezőbb fellépéséhez, de folyamatos ütései közül továbbra is kevés talált be. A végére maradt egy látványos adok-kapok, de az ütések lecsúsztak mindkét oldalon.

Hatodik menet: A mérkőzés feléhez közelednek, a pontozás szoros állást mutat. Erdei jól bújt ki egy ütés elől és gyorsan visszaszúrt. Az argentin nem tudta fölényét érvényesíteni, Erdei viszont látványosan kevesebbet ütött, igaz, azok, az ellenfél kísérleteivel szemben hatékonyabbak voltak.

Hetedik menet: Ugyanúgy folyik tovább a küzdelem, szoros a meccs, Erdei ütései tisztábbak, Garay jön előre. Nem látványos a meccs, a magyartól meggyőzőbb teljesítmény kellene a győzelemhez.

Nyolcadik menet: Először látszódnak a fáradtság jelei Madáron, az argentin továbbra is menetel, míg a magyar öklöző egyre kevesebbszer tud válaszolni. Jól talált be jobbal, de még mindig keveset üt.

Kilencedik menet: Az egyik pontozóbírónál Garay, egy másiknál Erdei vezet több ponttal, a harmadik bírónál egyenlő az állás. A menet második felére egyértelműen magára talált Madár, látványosan válaszolt többször is, az utolsó másodpercekben is tisztán talált be.

Tizedik menet: Garay stílusa erre a szakaszra kifulladt, már nem olyan lendülettel jött előre, de Erdei sem tudja megismételni az előző három percben mutatott játékát. Az utolsó másodpercben jobbal beszúrt, de kérdéses, van-e még a címvédőben annyi tartalék, hogy hozza a meccset. Ennél az állásnál nem jelenthető ki, hogy Erdei jobb lenne az argentinnál, elvesztheti világbajnoki övét.

Tizenegyedik menet: Újra sokat üt a kihívó, Erdei továbbra is inkább a védekezésre koncentrál. Az utolsó másodpercekben is jött előre Garay, Zsolt közbe tudott szúrni. Úgy tűnik, az argentinnak áll a meccs.

Tizenkettedik menet: Erdeinek mindenképpen meg kellene nyernie az utolsó menetet, de Garay bírja a saját maga által diktált iramot. Erőnlétileg egyértelműen jobb az argentin, de Madár az utolsó percben próbál hajrázni. A magyar mozgása kezdett szétesni, de jött előre, küzdött, a fáradtság azonban egyértelmű volt. Nagyon szoros mérkőzés volt, Garay világbajnokként ünnepelteti magát, de fölénye ellenére nem ilyen egyértelmű, hogy megnyerte a meccset. A kihívó ökölvívása látványosabb volt, mert ha nem is talált be sokszor tisztán, de végig tudott előremenni, iramot diktálni, míg Erdei elsősorban védekezett.