Erdei: Nem akarok tovább magyarázkodni

2005.03.07. 14:12
A WBO félnehézsúlyú világbajnokának, Erdei Zsoltnak legutóbbi, harmadik címvédése után megrendült az önbizalma, mert sokan támadták azzal, hogy a meccsét nem nyerte meg. Úgy véli, bárkivel, bármikor mérkőzhet a jövőben, és technikailag önmagát tartja az elit legjobbjának. Michalczewski kiütése után nem volt benne elégtétel.
A Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú ökölvívó világbajnoka, Erdei Zsolt február végi hamburgi címmérkőzése után a hétvégén tért haza Magyarországra, hétfőn pedig már sajtótájékoztatót tartott. Ennek keretén belül a Praktiker újabb egy évre biztosította támogatásáról, majd Madár jó néhány nap távlatából értékelte a mérkőzését.

Megrendült önbizalom

"Irtó izgalmas volt, belül is úgy éreztem. Ám még most is fenntartom a véleményemet, hogy az első meccs volt a pokol, ezt könnyebbnek éreztem - nem szakadt be a dobhártyám, nem volt kettős látásom, mint májusban -, de azt is megerősítem: nagyon nem fekszik nekem Garay stílusa, és alig bírtam állva maradni" - emlékezett vissza. A meccs után úgy gondolta, soha többet nem akarja látni az argentint.

Erdei elmondta, ő is hallotta azokat a vélekedéseket, hogy kikapott. "Aki a helyszínen tekintette meg a meccset, az egy percig sem kételkedett abban, hogy jobb voltam, aki viszont csak tévén követte, Garay fölényét érzékelte inkább" - vázolta fel. Nem titkolta, az önbizalma is megrendült, annyiszor hallotta, hogy nem ő volt a jobb.

Megválogatott szakértők

Erdei Zsolt "Tényleg ő nyert? Tettem fel magamnak is a kérdést, aztán nagy nehezen sikerült megnyugtatnom magam, a lelkem, mondván az lehetetlen, hogy veszítettem. Nem is akarok tovább magyarázkodni" - magyarázta. Majd tett egy éles utalást arra, hogy a tévé előtt ülőkben azért alakulhatott ki és erősödhetett fel vereségének képzete, mert a szakkommentárok, a hozzáértők azt sugallták.

"A csatorna helyében megválogatnám, kiket alkalmazok szakértőként. Lehet, hogy durván hangzik, de egyszer én is lehetek durva" - jegyezte meg. Az RTL Klub szakkommentátora, Boros Tamás úgy nyilatkozott a meccs után: "ezt nem nyerte meg Zsolt, nagyon nem nyerte meg."

Megváltozott álláspont

Felidézte, idősebb Füzesy Zoltán felhívta a meccs után, és azt mondta neki, miután részletesen kielemezték, és újra végignézték a meneteket, nyugodt szívvel állíthatja: ő diadalmaskodott, mert az argentin ugyan agresszívabb volt, de sokkal több pontos ütés került a magyar öklöző neve mellé. A meccs után Füzesy is úgy fogalmazott, hogy nem biztos a sikerben, de a részletes elemzés után felülbírálta korábbi álláspontját.

Arról, hogy a boxrec.com szaklap az első helyre helyezte a súlycsoportban, Madár úgy vélekedett, elismerés számára, de messzemenő következtetéseket nem szabad belőle levonni. "Annyi biztos: olyan szinten vagyok, mint legnagyobb riválisaim, a legjobban jegyzett ellenfeleim, de a legképzettebb én vagyok" - közölte.

Mit nem szabad megkérdezni?

Jövőjéről egyelőre még semmit sem tud, lehet, hogy a francia Tiozzóval, Michalczewski kiütőjével bokszol, de a klubja, az Universum Box-Promotion erről még nem értesítette. Bízik abban, hogy könnyebb riválisai lesznek - most már nem kötelező kihívók, hanem választottak következnek -, mint Garay volt, és abban is hisz, hogy a nyáron újra ringben lehet, illetve az év vége felé Budapesten öklözhet. Ugyanakkor a nagy nevek - Antonio Tarver, Glencoffe Johnson, Roy Jones - elől sem bújna el. "Bármikor jöhetnek, állok egy meccs elébe" - jelentette ki.

A meccs végi holtpontjáról szólva elárulta, új pszichológust fog keresni, mert érzi, tarthatatlan ez az állapot. Egyszersmind megkérte az újságírókat, ne tegyék fel neki ezt a kérdést a meccsei előtt, mert óhatatlanul eszébe jut erejének elvesztése, jóllehet egyébként meg sem fordulna a fejében a fáradtság. "A kérdések hozzák ki a tudatom alól, és erősítik fel a bennem lévő szorongást" - nyomatékosította.

Nincs elégtétel benne Michalczewski veresége után

Nem tagadta, Michalczewski mérkőzésén megdöbbent. "Azt hittem, csak viccel Dariusz a meccs elején. Bement a ringbe, tökéletes kondícióban, a szívóssága, az ütésbírása a régi bajnokot idézte, az érzékszervei azonban a korának köszönhetően láthatóan lelassultak, és most már úgy látom, hogy nem tudta kellő időben abbahagyni a bokszot. Igaz, ha nekem is akkora összeget kínálnának, meggondolnám, visszatérnék-e a ringbe" - rögzítette. A Tigris névre elkeresztelt öklöző három és fél millió eurót kapott. Hozzátette, szomorú volt klubtársa veresége miatt, de nem volt benne elégtétel, amiatt, hogy a lengyel-német féltékeny volt korábban a sikereire.

Az Universumtól négy hét pihenőt kapott, addig ellátogat Las Vegasba menyasszonyával, ahová őt és edzőjét, Fritz Sduneket egy közlekedési baleset miatt bírósági tárgyalásra idézték be. Addig is a pihenést helyezi előtérbe.