Száznyolcadik győzelméért tér vissza a világbajnok öklöző

2005.03.22. 10:48
A mexikói Julio Cesar Chavez már '84-ben világbajnok volt a pehelysúlyúak között, májusban - egyéves kihagyás után - váltósúlyban öklözne a negyvenhárom éves klasszis. Eddig ötször kapott ki, de hozzá hasonló nagyságoktól.
Közel egyéves pihenő után visszatér a szorítóba a profi ökölvívás mexikói legendája, Julio Cesar Chavez. A negyvenhárom éves váltósúlyú klasszis tavaly májusban bokszolt utoljára, akkor százhetedik győzelmét aratta, miután tíz menet után pontozással diadalmaskodott az amerikai Frankie Randall ellen a Mexikóvárosban rendezett gálán. Chavezt pályafutása alatt először Randall győzte le, és tavaly májusban másodszor vágott vissza neki. Akkor azt állította, hogy befejezte karrierjét, de most mégis másként döntött.

Chavez a ringben búcsúzik szurkolóitól

Chavez május huszonnyolcadikán a Los Angeles-i Staples Centerben lép szorítóba, ellenfele a harmincnégy éves Ivan Robinson lesz. Robinson harminckétszer nyert két döntetlen mellett kilencszer szenvedett vereséget, a négy nagy szervezet bajnoki címei közül egyet sem kaparintott meg. Az állítólagos utolsó találkozót megint tíz menetre tervezik.

"Az elmúlt hónapokban nagyon sokan kérdezték, mikor bokszolok ismét. Rengeteg emailt kaptam, és számos telefonhívásom is volt. Elsősorban a Los Angeles-iek kíváncsiskodtak, és megérdemlik, hogy a ringben búcsúzzam el tőlük. Ők is el szeretnének köszönni tőlem" - indokolta döntését Chavez.

Öt vereség a százhét győzelem mellett

A szervezők hatalmas közönséggel szeretnék búcsúztatni a kivételes eredményekkel büszkélkedő bajnokot, ezért a tizenhatezer férőhelyes csarnokban a jegyek több mint fele ötven dollárnál olcsóbb lesz.

Chavezt egyszer sem ütötték ki 1980-as profi bemutatkozása óta, százhét sikert aratott, mérlegét két döntetlen és mindössze öt kudarc egészíti ki. Legyőzői között kétszer is szerepel az amerikai Oscar de la Hoya, aki elsőre négy másodszorra nyolc menetben múlta felül technikai KO-val. Utoljára, kétezerben a kisváltósúlyú orosz származású, de ausztrál színekben versenyző Kosztya Cju verte - szintén technikai KO-val - hat menet után.