Világbajnokkal bokszol Csonttörő

2005.08.28. 15:32
Neves és kemény ellenfelet kapott soron következő világbajnoki címmeccsére Nagy "Csonttörő" János, mert a bolgár Toncso Toncsevvel kell megmérkőznie. Az amatőrök között olimpiai ezüstérmes Toncsev kiütötte Bognárt és Kirkorovot is, akiket Nagy egyhangú pontozással vert. Ha Nagy nyer, kötelező kihívója marad a WBO világbajnokának, az argentin Jorge Rodrigo Barriosnak.
Eldőlt, hogy a bolgár Toncso Toncsev lesz a Nemzetközi Boksztanács (IBC) nagypehelysúlyú világbajnokának, Nagy "Csonttörő" Jánosnak az ellenfele a szeptember tizediki debreceni címmérkőzésen.

Olimpiai ezüstérmes Toncsev - 1996-ból

A harminckét éves kihívó amatőrként ezüstérmet szerzett a hatvan kilósok között az 1996-os atlantai olimpián, míg profiként Európa-bajnok és a Nemzetközi Bokszunió (WBU) világbajnoka volt. Utóbbi címét könnyűsúlyban gyűjtötte be.

Toncsev az olimpiára favoritként érkezett, de a döntőben az algériai Soltani ellen négy ponttal kikapott. Nagy János akkor egy súlycsoporttal lejjebb indult, és az a Julio Pablo Chacón verte a nyolc között, akinek profiként már kétszer is visszavágott.

Idén júliusban kiütötték Monte Carlóban

Profi mérlege figyelemre méltó, hiszen harminckét győztes összecsapás mellett mindössze három alkalommal hagyta el vesztesen a szorítót. Két amerikai kirándulását zárta kudarccal, illetve legutóbbi - a Boksz Világszövetség (WBA) szervezet égisze alatt zajló - interkontinentális vb-meccsét. Akkor, idén júliusban az orosz Szergej Guljakevics ellen mérkőzött Monte Carlóban, és a második menet után technikai KO-val maradt alul.

Toncsev és Csonttörő sikerlistáján eddig két közös név szerepel, az egyik a bolgár Kirkor Kirkorové, akit Toncsev 2000-ben a negyedik menetben kiütött, míg Nagy János tizenkét menet után egyhangú pontozással verte tavaly Tapolcán. A másik a magyar Bognár László, akit Toncsev már az első menetben a padlóra küldött, míg Nagy tíz menet után verte, megintcsak egyhangú pontozással.

Barrios kihívása a tét

Nagy János számára dupla téttel bír a címmérkőzés, mert csak győzelme esetén hívhatja ki a Nemzetközi Bokszszervezet (WBO) világbajnokát, az argentin Jorge Rodrigo Barriost.

Nagy jelenleg elfoglalja a WBO ranglistáján a kötelező kihívó pozícióját, de ha alulmarad, akkor könnyen visszaeshet. Ha Csonttörő nyer, akár még idén összemérheti erejét Bariosszal.

A profibox.hu című szaklap megtudta, hogy az összecsapást az olasz sztárbíró, Renato Caddeo vezeti, míg munkáját bolgár, magyar és belga pontozók segítik.