Döntetlennel maradt világbajnok Kótai Mihály

2005.09.24. 11:08
Élete legnehezebb mérkőzésén van túl az IBO (Nemzetközi Bokszszervezet) nagyváltósúlyú világbajnoka, Kótai Mihály. A címvédő magyar öklöző a tizenkét menetes öldöklő, de nem túl színvonalas küzdelem után döntetlent ért el az argentin Sebastian Lujan ellen, és ezzel megvédte világbajnoki övét.
Már az ellenfélválasztásnál tudni lehetett, hogy élete legkeményebb ellenfelével kell felvennie a harcot az IBO nagyváltósúlyú világbajnokának, Kótai Mihálynak péntek este Manchesterben.

Lujan, a fülszakító

Ellenfele ugyanis az az argentin Sebastian Andres Lujan volt, aki februárban a négy közül az egyik nagy szervezet, a WBO (Boksz Világszervezet) övéért bokszolhatott kihívóként, de végül kikapott a védő, Margaritótól a tizedik menetben, technikai KO-val.

Még egy elhíresült sztori fűződött Lujan neve mellé, hiszen Helsinkiben, amikor Paolo Roberto ellen bokszolt, úgy nekiment riválisának, hogy annak a sorozatos ütések után a második menetben - részben - leszakította a fülét.

A Tornádó nem találta a ritmust

Kótai olyan taktikával lépett ringbe, hogy az elején mindenképpen szeretné megfogni ellenfelét, feltartóztatni, ugyanakkor arra felkészült, hogy mind a tizenkét menetben nagy iramot fog diktálni Lujan, legalább akkorát, mint egy másik argentin, Hugo Hernan Garay Erdei Zsolt ellen.

Kótai az első menetben meg is tudta valósítani tervét, a másodikban azonban már nem tudta kellő eréllyel megelőzni Lujant, aki folyamatosan ütött - általában tisztátalanul -, ment előre. A hatodik menetnél érződött, hogy a Tornádó becenévre elkeresztelt magyar bunyós ismét érvényesíteni tudja akaratát, megelőző balkezes ütései pontosak voltak, a nyolcadikig fölénybe került.

Kótai ütéseinek tizenhét százaléka volt pontos

A kilencedik menet döntetlent hozott, az első két percben inkább a magyar irányított, az utolsó percben viszont az argentin. Ekkor már Kótai sokszor csak lefogni, lenyomni tudta riválisát. A tizedikben emiatt - jogosan - meg is intették, ami automatikusan azt jelentette, hogy egy pontot le kellett vonni tőle a bíróknak. A hajrára sem változott a mérkőzés a képe, a menetek elején Kótai akadtak pontos ütései, biztató momentumai, a végére viszont rendre felőrölte őt Lujan.

A meccs egészében nem volt látványos, még akkor is, ha nagy volt az iram, és több mint ötszáz alkalommal kíséreltek bevinni a mérkőző felek, mert az ütések tizenhét százaléka talált csupán. Kótai valamelyest, egy százalékkal pontosabb volt.

Ha elkerüli az intést Kótai, akkor nyer

A bírók pontozólapjaikon is rögzítették a rendkívül szoros és kiegyenlített küzdelmet, hiszen egyikük döntetlent (115-115) hirdetett ki, a másik kettő közül az egyik 115-113 arányban Kótait, a harmadik pedig egy ponttal (114-115) Lujant látta jobbnak.

Vagyis a magyar világbajnok döntetlennel tartotta meg a világbajnoki címét, igaz, ha picivel taktikusabban bokszol, és elkerüli az intést, akkor most újabb győzelmet könyvelhet el. Mérlege így is elsőrangú, hiszen harmincnegyedik összecsapásán harminckét győzelem mellett mindössze egyszer kapott ki.