Tarver megásta Roy Jones sírját

2005.10.02. 16:53
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban a floridai Tampában a félnehézsúlyú Antonio Tarver szűk másfél év alatt másodszor is legyőzte a súlycsoport korábbi egyeduralkodó klasszisát, Roy Jones-t. A harminchat éves Jones négy súlycsoportban is világbajnok lett, de ezzel a vereséggel alighanem véget ért kivételes sikerekkel teli pályafutása, bár ő ennek ellenkezőjét állítja.
Tavaly májusban úgy tűnt, hogy véget ér az amerikai Roy Jones Jr. rekordok és fantasztikus győzelmekben rendkívül gazdag pályafutása, fénykorában hét bokszszervezet legjobbja volt. A félnehézsúlyú bunyós ugyanis a második menetben kiütéses vereséget szenvedett Antonio Tarvertől. Jones ezek után októberben Glenn Jonhsontól is KO-val kapott ki - ez volt harmadik kudarca profiként -, és bejelentette visszavonulását. Jones négy súlycsoportban lett a világ legjobbja, egy mérkőzés erejéig - 2003 márciusában - felhízott a nehézsúlyúak közé is, ahol John Ruizt egyhangú pontozással verte meg.

Jones gesztikulált, brékelt


Antonio Tarver, Roy Jones, Jr

Jones azonban a felkínált dollármilliók hatására megváltozatta korábbi döntését, és harmadszor is megmérkőzött Tarverrel, a színhely ezúttal a floridai Tampa volt, a tét pedig az IBO vb-öve. Az első ütközetet vitatható körülmények között ő nyerte, a másodikat a már említett kiütéssel veszítette el, vasárnap hajnalra kiderült, a harmadikat egyhangú pontozással.

A kicsit lelassult Jones a negyedik valamint az ötödik menetben idézte korábbi önmagát, egyébként meglepően keveset ütött, és még ezek közül sem volt valamennyi pontos. Tarver uralta a ring közepét, és ha Jones többször erősen gesztikulált is riválisa ütéseinél - lefitymálóan grimaszolt és rázta a fejét -, többször igen komolyan eltalálták. Jones ellenben a közönséget maximálisan kiszolgálta, brékelt is, csárdásra emlékeztető lépéseket is tett.

A tizenegyedik menetet alig élte túl a korábbi bajnok

A tizenegyedik menetben a fordított alapállású Tarver egy csapottal megrendítette Jones-t, akit érezhetően megfogott az ütés, a tekintete elhomályosult, de volt benne akkora tartás és méltóság, hogy nem ereszkedett térdre. Ha szédelgett, rogyadozott is, dülöngélve visszatámadott, Tarver pedig a lendülettől kis híján kiesett a ringből. A menetből hátralévő két percet nagy nehezen túlélte Jones, a vereséget azonban nem kerülhette el.

A pontozóbírók egyhangúlag a harminchét éves Tarvert látták jobbnak, közülük kettő 116-112 arányban, a harmadik pedig még nagyobb fölénnyel, 117-111 arányban. Jones - a profiboksz.hu beszámolója szerint - úgy nyilatkozott, hogy elégedett, mert csak a tizenegyedik menetben voltak nehéz pillanatai, de elismerte vereségét. Hozzátette, ha leállt volna verekedni Tarverrel, akkor le tudta volna győzni. Majd öntudatosan megjegyezte, hogy ő egy igazi bajnok.

Korábban volt arról szó, hogy Dariusz Michalczewski ellen ringbe lép, erről a találkozóról azonban még nincs konkrétum.

Kifütyülték a nehézsúlyú Byrd-öt

Renóban az IBF (Nemzetközi Bokszföderáció) nehézsúlyú világbajnoki övét tette kockára az amerikai Chris Byrd a szintén amerikai DaVarryl Williamson ellen. A meccs színvonaltalan unalmas küzdelmet hozott, a közönség szinte végigfütyülte az egészet. Byrd várhatóan Vlagyimir Klicskóval mérkőzik legközelebb, aki a múlt héten háromszor fogott padlót, de végül megverte a nigériai Peter Samuelt.