Beismerte kábítószer-függőségét a volt bokszvilágbajnok

2005.10.10. 11:48
Frank Bruno tíz éve még a világ legjobb bokszolójának számított, miután ő volt a a WBC nehézsúlyú világbajnoka. A frissen szabadult Mike Tysontól elszenvedett veresége és a meccsen összeszedett maradandó sérülése után azonban lejtőre került, melyről csak a kábítószerben látta a kivezető utat.
A britek korábbi nehézsúlyú profi bokszvilágbajnoka, Frank Bruno bevallotta, hogy hónapokon át kokainnal élt, s a drog károsan hatott elmeállapotára. "A kokain egyszerűen elhatalmasodott rajtam, birtokába vette az agyamat, bárcsak sose próbáltam volna ki!" - öntötte ki a szívét a most negyvenhárom éves Bruno a londoni News of the Worldnek nyilatkozva.

A hazájában roppant nagy népszerűségnek örvendő bokszoló 1995-ben, a Wembley-stadionban lett világbajnok az ökölvívás királykategóriájában, miután pontozással győzte le Oliver McCallt. Egy évvel később azonban a börtönből nem sokkal azelőtt szabadult Mike Tysontól elszenvedett vereségével elveszítette a Boksz Világtanács (WBC) világbajnoki címét. A gyors vereségnél (a harmadik menetben ért véget a meccs) is nagyobb tragédia volt számára, hogy az összecsapáson elszenvedett szemsérülése miatt vissza is kellett vonulnia a ring világától.

A hirtelen vége szakadt sportpályafutás után Bruno nehezen találta meg a helyét a civil életben, depresszió, dühkitörések, elmegyógyintézeti kezelések kísérték életét. A bokszoló saját bevallása szerint végül a kábítószerben látta a kiutat a bajból. Első alkalommal 2000-ben nyúlt kábítószerhez, amikor Los Angelesben járt, nézőként vett részt egy bokszmeccsen, ahol is brit turisták kínálták meg a fehér porral.

"A felfedezés erejével hatott rám a szer, és hozzányúltam újra, meg újra" - idézte a brit lap a volt világbajnok vallomását, aki hozzátette: a kokain "szörnyűséges dolog, mert egy teljesen hamis világba visz el" - nyilatkozta. Bruno elmondta, hogy végül is megijedt a kokainfüggőségtől, s a szer fogyasztásával fél év után felhagyott, de magával a drogozással nem, mert "helyettesítőként" áttért a cannabisra. A bokszoló mentális bajának kezelésére végül 2003-ban került sor, az angliai Ilfordban kapott pszichiátriai kezelés nyomán sikerült leszokni a drogokról.