Erdei ennél többet érdemelt volna

2005.10.24. 17:46
Érthetetlen, hogy a tizenötezres hamburgi Color Line Aréna helyett miért az ötödakkora hallei sportcsarnokban védhette meg világbajnoki címét a félnehézsúlyú ökölvívó, Erdei Zsolt. Magyarország sokkal méltóbb lett volna az eseményre, de azt visszautasította a klub.
A szervezők tájékoztatása szerint a hallei Brandberg-Arénába kétezer-nyolcszáz néző fért be, és annak ellenére, hogy Magyarország szinte bármelyik pontján többen nézhették volna Erdei Zsolt világbajnoki címvédő mérkőzését, a klub úgy döntött: nem enged a magyar szervezőknek. (Halléba is elkísérte vagy kétszáz magyar a klasszist.)

Hamburg helyett Halle

Így nemcsak megszakadt egy hagyomány, hiszen az elmúlt hét évben mindig volt jól sikerült a magyarországi Universum-gála Dámosy Zsolt menedzser szervezésében, ráadásként egy olyan méltatlan helyet választottak ki Erdeinek, amire már rég volt példa.

A német kisvárosban talán két plakát, ha jelezte a gálát, a lakók nem is tudtak a meccsről. Ebben szerepet játszhat az is, hogy Erdei még nem bír olyan hírnévvel, mint Magyarországon, ő kétezer-nyolcszáz nézőt sem tud a sportcsarnokba csalogatni - voltak ugyanis üres székek szép számmal -, de egy világbajnoknak ennél alighanem mindenhol több jár, többet érdemel. A vírusos gyomorrontása miatt elmaradt júliusi meccsre Hamburgban, a tizenötezres arénában került volna sor.

Az egyetlen valamirevaló világbajnoka az Universumnak

A hamburgi klubnak pillanatnyilag egyetlen valamirevaló világbajnoka Erdei, miután a két Klicsko elhagyta a klubot, Michalczewski és Grigorjan visszavonult, az üzbég nehézsúlyú klasszis, az amatőrként kétszeres világbajnok Csagajev pedig még nem áll azon a szinten, hogy vb-címmeccset kapjon.

Erdeinek mindenesetre a város az egyik kedvence lehet, hiszen első komoly nemzetközi eredményét, amatőrként egy ezüstérmet ért el a városban, és profiként is a legnagyszerűbb kiütéses győzelmét ott aratta. Egyben a legnehezebbet, hiszen a hatodik menetnél még a feladás gondolata is megfordult a fejében.

Négymillió németet vonzott a képernyők elé Erdei

Információink szerint a ZDF nem csalódott Erdeiben - közel négymillióan követték figyelemmel a közvetítést -, és könnyen előfordulhat, hogy a következő mérkőzését is élőben közvetíti, ami anyagilag igen fontos számára. (Michalczewski fellépti díja hárommillió eurónál is több volt alkalmanként.)

Összehasonlításként: Michalczewski februári végi, utolsó meccsét kétszer ennyien tekintették meg, de ő több mint tíz éven keresztül volt a képernyőn, míg Madár először.

Kokó: Erdei, a magyar Beckham

Az Universum korábbi világbajnoka, az amtőrök között olimpiai bajnok Kovács "Kokó" István a német tévének nyilatkozva Erdei budapesti jelentétét Franz Beckenbauer müncheni tartózkodásához hasonlította, megemlítette David Beckhamet is népszerűségéről szólva, vagyis mindenki felismeri az utcán.

Ezért is lehetett furcsa ez a kicsit szegényes helyszín és körítés a német nézőknek, hiszen a felvezető meccsek sem voltak látványosak, leszámítva Balzsay Károly diadalát.