Visszatér a Herceg

2005.11.09. 15:55
Három év után újra a szorítóba lép a Herceg, azaz a jemeni-brit Naseem Hamed. A három éve visszavonult öklöző edzásbe állt és a jövő év elején már mérkőzést vívna.

A 31 esztendős, jemeni-brit Naseem Hamed, a profi ökölvívás egykori világbajnok fenegyereke három évi kihagyás után visszatér a ringbe. Ezt személyesen a WBC, az IBF és WBO világszervezetek - Prince, azaz Herceg becenévre hallgató - korábbi pehelysúlyú világbajnoka jelentette be a BBC-nek adott nyilatkozatában.

Hamed egyik utolsó ütése (fotó: epa)
Hamed egyik utolsó ütése (fotó: epa)

Elképzelése szerint egy hatmeccses sorozatot vállal el, amelynek közvetítéséről - nyilván nagy pénzért, bár fellépti díjról és a lehetséges ellenfelekről konkrétum az interjúban nem hangzott el - amerikai tévécsatornákkal kötne szerződést.

Visszatér a nagy showman

"Ha jól megy az edzésen a boksz, akár a jövő év első felében ismét ringbe szállok" - mondta Hamed. "Az önbizalmam mindig is megvolt, tudom, hogy megvannak a képességeim és önbizalom-tablettát vettem be" - vallotta hamiskásan a szerénységgel korábban sem vádolt klasszis.

"Bizonyítanom kell, hogy visszatér a sportvilág egyik legnagyobb showmanje és én újra szórakoztatni akarok" - mondta céljairól. Arra a kérdésre, hogy megközelítheti-e korábbi nagy eredményeit, úgy felelt, azt gondolja, akár túl is szárnyalhatja azokat.

Győzelemmel, de csalódást keltve búcsúzott

A jemeni születésű, de brit színekben bokszoló Hamed 2001 áprilisában Las Vegasban pontozásos vereséget szenvedett a mexikói Marco Antonio Barrerától, s utána sokáig úgy festett, végleg felhagy a boksszal, de 2002 májusában a spanyol Manuel Calvo ellen szorítóba lépett az IBO szervezet betöltetlen trónjáért, s a tizenkét menet alapján egyhangú pontozással bizonyult jobbnak riválisánál egy közepes színvonalú összecsapáson. A meccs előtt még - szokása szerint - roppant magabiztos Hamed alig idézte korábbi önmagát, lassan mozgott, s ütései sem voltak elég hatásosak. Győzelméhez nem férhetett kétség, de teljesítménye kétségessé tette saját maga számára is a folytatás sikerességét.

Naseem Hamed - aki annak idején nem kívánt megvívni Kovács Istvánnal - Calvo legyőzésével profi pályafutása 36. sikerét aratta úgy, hogy ötödik alkalommal nyert pontozással.

Tavaly az is felmerült, hogy a Herceg Magyarországon térne vissza, ugyanis Nagy "Csonttörő" János menedzsere, Rácz Félix ötvenmillió forintot ajánlott Hamednek egy esetleges meccsért.