Vitalij Klicsko visszavonul

2005.11.09. 11:43
Folyamatos sérülései miatt befejezi profi öklözői karrierjét Vitalij Klicsko, a Bokszvilágtanács (WBC) ukrán nehézsúlyú világbajnoka. A harmincnégy éves világbajnok mindössze egyszer védte meg világbajnoki címét.

Bejelentette visszvonulását az utóbbi időben a Hasim Rahman elleni címvédő mérkőzést háromszor is lemondó Vitalij Klicsko.

Klicsko utolsó győzelmekor, a Danny Willams elleni meccs után (fotó: epa)
Klicsko utolsó győzelmekor (fotó: epa)

Kedden térdműtéten esett át az Egyesült Államokban az ukrán öklöző, melynek során kiderült, hogy elhúzódó sérülése súlyosabb a feltételezettnél, ugyanis elszakadt a keresztszalagja.

"Az elmúlt időszakban többet kellett küzdenem az egészségügyi problémáimmal, mint a szorítóban ellenfeleimmel. A csúcson szeretném abbahagyni" - mondta a profi pályafutását harmincöt győzelemmel és két vereséggel befejező ökölvívó, aki a hétvégén edzés közben sérült meg újra, így harmadik alkalommal is el kellett halasztani az ezúttal most szombatra kiírt címmérkőzését az amerikai Hasim Rahman ellen.

Rahmané lehet a világbajnoki cím

A WBC vezetői egy nappal ezelőtt úgy határoztak, hogy ha Klicsko - aki tavaly áprilisban a dél-afrikai Corrie Sanders legyőzésével szerezte meg az övet, és decemberben meg is védte az angol Danny Williamsszel szemben - nem épül fel kilencven napon belül, akkor az első számú kihívóként számon tartott Rahmant (41 győzelem/5 vereség/1 döntetlen) illeti a vb-cím.

Vitalij Klicsko a '96-os atlantai olimpia után állt profinak, és olimpiai bajnok öccsének, Vlagyimirnek jóval nagyobb karriert jósoltak a profik között, mint neki. Aztán az idő múlásával kiderült: Vitalij sokkal keményebb, jobban bírja az ütéseket, és 2004-től egyértelműen őt tartják a jobbnak a testvérek közül. (Hozzájárultak ehhez Vlagyimir meglepő, és megalázó vereségei is.)

Byrd ellen veszített először

Vitalij Klicsko 1999-ben Herbie Hide második menetbeli kiütésével elhódította a WBO világbajnoki övét.

2000 április elsején aztán sérülése miatt elveszítette világbajnoki címét - Chris Byrd győzte le -, és ezek után furcsa módon egy elveszített meccs hozta meg számára az igazi sikert, a nagy áttörést az elismertség felé.

Lennox Lewis ellen ugyanis úgy kapott ki, hogy hatvan öltéssel kellett összevarrni arcsebeit, ugyanakkor a hatodik menet után a pontozóknál vezetett. A mérkőzésvezető azonban nem engedte tovább a küzdelmet.

Erdeire több figyelem juthat

Ezután a 2003-as meccs után még háromszor nyert, és a sérülések megakadályozták a még nagyobb sikerek elérésében. Szakértők úgy vélik azonban, hogy könnyen megmásíthatja elhatározását, évek múltán, hiszen ebben a súlycsoportban a negyvenhez közel is lehet komoly eredményeket elérni. Persze csak akkor, ha egészsége engedélyezi.

Visszavonulása a félnehézsúlyú Erdei Zsoltnak előnyös lehet atekintetben, hogy őt is az a Fritz Sdunek készíti fel, aki a magyar világbajnokot. Sdunek - Erdeivel együtt - az utóbbi időben sokszor utazott Amerikába Klicsko kedvéért.