Veszélybe került Kótai világbajnoki öve

2005.12.08. 10:41
Kótai Mihály pénteken ugyan csak egy felhozó meccsen szenvedett pontozásos vereséget angol Steve Conway-től, az IBO (Nemzetközi Boksztanács) mégis elvette volna világbajnoki övét. A szervezet végül meghagyta a címét, de kötelezte, hogy kilencven napon belül újból lépjen ringbe az angollal, ezúttal már címmeccsen.

Kótai Mihály múlt pénteken sima vereséget szenvedett Nottinghamban az angol Steve Conway-től. A nagyváltósúlyú magyar öklöző gyengén bokszolt, ellenfele sokkal gyorsabb és technikásabb volt a tízmenetes meccsen, így nem volt meglepő, hogy a pontozók őt hozták ki győztesnek.

Úgy tűnt, Kótai szerencséjére nem lesz komolyabb következménye vereségének, hiszen a meccs csak egy felhozó találkozó volt, nem címmérkőzés. Ed Levine, az IBO (Nemzetközi Boksztanács) elnöke azonban a Profibox.hu-nak nyilatkozva elmondta: "A Bajnoksági Szabályzat értelmében 'ha egy bajnok elveszít egy nem-címmeccset, az IBO döntési jogkörébe tartozik, hogy elveszti-e IBO címét.' Már összehívtunk egy értekezletet, melyen a Bajnoki Tanács tagjai szavazhatnak e kérdésről."

Később kiderült, az IBO határozata alapján a magyar öklözőnek kilencven napon belül ismét ki kell állnia Steve Conway ellen, ezúttal azonban már a világbajnoki cím lesz a tét. Ez azért okozhat gondot, mert a szombati vereség mellé egy hátsérülés is párosult, melyből jelenleg nem tudni mikor lábal ki. A találkozó helyszínét később jelöli ki a szövetség. Így Kótai csak reménykedhet, hogy nem Nottingham lesz a helyszín, ahol eddigi két vereségét elszenvedte.

Kótai legutóbb szeptemberben védte meg világbajnoki címét, az argentin Sebastian Andrés Lujan ellen elért döntetlennel, majd többször is visszautasította az EBA nagyváltósúlyú Európa-bajnokának, Kovács Attilának a kihívását.