Az oroszok az egekig magasztalják a 'Szörnyet'

2005.12.19. 13:26
A címétől megfosztott John Ruiz minél előbb visszavágót akar, míg a WBA új nehézsúlyú világbajnoka Nyikolaj Valujev elismeri, nem szép bunyóval diadalmaskodott. Ugyanakkor most élvezi a népszerűségét, hiszen az orosz sajtó az új nemzeti hőst véli felfedezni benne.

"Csak a bokszban fordulhat elő, hogy fegyver nélkül kirabolnak, úgy érzem, ezt a meccset én nyertem" - nyilatkozott roppant csalódottan John Ruiz, miután szombaton pontozásos vereséget szenvedett az orosz Nyikolaj Valujevtől, a WBA (Boksz Világszövetség) nehézsúlyú címmeccsén.

Ruiz visszavágót akar

"Köszönöm a nézőknek, hogy tüntettek a döntés ellen. Mindenképpen szeretnék egy visszavágót, bárhol kerüljön is rá sor" - mondta közvetlenül a mérkőzés után a 33 esztendős, 188 cm magas, 102 kg-os Ruiz, aki eddigi 49 hivatásos összecsapásából 41-et nyert meg.

Valujev is tudja, nem volt jó meccs

Legyőzője, a "Keleti Szörnynek" nevezett Valujev ugyanakkor elégedett volt a meccs után. "Több mint tizenkét éve dolgozom ezért a pillanatért" - mondta, majd elismerte, nem a legszebb bunyóval szerezte meg a világbajnoki övet.

A szombati találkozón hiába bokszolt jobban az amerikai, a pontozók közül kettő Valujevet látta jobbnak, míg a harmadik döntetlenre hozta ki a meccset. A berlini aréna tízezer nézője hiába fütyült és tüntetett, Valujev lett a világbajnok. Ez leginkább Ruiz edzőjének nem tetszett, aki elvette az övet az orosztól, melyet annak edzője egy jól eltalált balegyenessel "foglalt" vissza.

A Szörny mindenhol a címlapon volt

A kétes győzelem ellenére az orosz sajtó az egekig magasztalja a 213 cm magas, 147 kg súlyú óriást, aki az első orosz nehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok lett. Szinte valamennyi jelentős lap a címoldalán foglalkozott Valujev sikerével, a győzelem jogosságát meg nem kérdőjelezve, bár akadtak kritikusabb beszámolók is, amelyekben megemlítik, hogy nem mindenki számára volt meggyőző az orosz óriás diadala. Alapvetően mégis a büszkeség olvasható ki az írásokból.

"Ha a profi boksz oroszországi kezdetekor valaki azt mondja, hogy 15 év múlva nehézsúlyú világbajnokunk lesz, kinevettük volna" - írta például a Szport Ekszpressz. Valujevnek - aki a legmagasabb és legsúlyosabb nehézsúlyú bokszvilágbajnok - továbbra is hibátlan a mérlege a profik között: eddig 44 mérkőzést vívott, és mindannyiszor győztesként hagyta el a ringet.