Verseket ír a 'Keleti Szörnyeteg'

2005.12.25. 11:37
Az egy hete világbajnoki címet szerző orosz Nyikolaj Valujev nem szereti, ha "Keleti Szörnyetegként" írt róla a sajtó, mert magát egyáltalán nem tartja annak. A hibátlan mérleggel, negyvennégy győztes meccsel rendelkező öklöző korábban diszkoszt vetett.
Nyikolaj Valujev, a Boksz Világszövetség (WBA) újdonsült nehézsúlyú világbajnoka a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: korántsem szörnyeteg, mint ahogy a méretei miatt sokan nevezik őt, hanem alapvetően egy nyugodt ember, aki például nagyra értékeli a költészetet.

Enyhe pontozói támogatás

A 213 cm magas, 147 kg súlyú óriás december tizenhetedikén, Berlinben, tizenkét menetes, alacsony színvonalú mérkőzésen - vitatott pontozással - verte a WBA-címvédő amerikai John Ruizt. (Ruizt az akkor még tökéletes állapotban lévő, a nehézsúlyba felhízó Roy Jones Junior is legyőzte.)

A sajtó által "Kelet Szörnyeteg" névre elkeresztelt harminckét éves öklözőt három bíró közül kettő látta jobbnak, az egyik 116-114, a másik 116-113 arányban, míg a harmadik pontozó döntetlenre - 114-114-re - hozta ki a csatát.

Szokatlanul nagy méretek

"Tényleg nem vagyok szörnyeteg. Ami a bokszban vonz, az a veszély. Szükségem van az adrenalinszint-emelkedésre, amit azonban hétköznapi helyzetekben nem tudok elérni. Egyébként meg magam is írogatok verseket" - mesélte az öklöző, aki diszkoszvetőként kezdte pályafutását.

Valujevet egyértelműen külső tulajdonságai miatt nevezik Szörnyetegnek, hiszen ő a köteleken át szokott a ringbe lépni, szokatlanul nagy az ökle és a feje, illetve nemcsak a mellkasa, hanem a háta is meglehetősen szőrös.

Még hibátlan a mérlege

A Németországban felfuttatott Valujevnek - aki a legmagasabb és legsúlyosabb nehézsúlyú bokszvilágbajnok - hibátlan a mérlege a profik között: eddig 44 mérkőzést vívott, és mindannyiszor győztesként hagyta el a ringet.

Pedig boksztudása hagy kívánnivalót maga után, de a legutóbbi két meccsén a pontozók - sokak szerint - érezhetően segítették, hiszen a súlycsoport válságban van, nincsenek kiemelkedő tudású bokszolók, így legalább van egy olyan, aki miatt mindenki felkapja a fejét. Elég csak ránézni.