Elvették Kótai világbajnoki címét?

2006.01.06. 11:45
A Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) honlapja szerint már nem a magyar Kótai Mihály a szervezet nagyváltósúlyú világbajnoka. Az öklöző menedzsere szerint a komputer csak annyit regisztrált, hogy kikapott a világbajnok, azt már nem gondolta végig, hogy nem címmeccsen. Veres Lászlónak erről e-mailje is van.

Profi karrierje második vereségét szenvedte el december elején Kótai Mihály, a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) nagyváltósúlyú világbajnoka december elején, aki tíz menetben sima, pontozásos (98-92) vereséget szenvedett az angol Steve Conway-től Nottinghamben. Az eset érdekessége, hogy az IBO világbajnoka profi pályafutása első vereségét is Nothinghamben szenvedte el, egyik sem volt címmérkőzés.

Az IBO meggondolta magát?

A találkozó után úgy tűnt, a magyar öklöző szerencséjére nem lesz komolyabb következménye vereségének, hiszen a meccs csak egy felhozó találkozó volt. Később az IBO ugyan meghagyta az övét, de kötelezte Kótait, hogy kilencven napon belül ismét ki kell állnia Steve Conway ellen, ezúttal azonban már címmecsen.

Akkor még nehéznek tűnt a helyzet, hiszen Kótai egy kisebb hátsérülést is összeszedett a találkozón és kétséges volt felépülésének időpontja. A profibox.hu információi szerint azonban hiába Ed Levin IBO-elnök ígérete, az akkori határozattal szöges ellentétben, Kótai az IBO legújabb ranglistáján mint egykori világbajnok van megemlítve. A listán egyébként Kótai a 30., míg az EBA nagyváltósúlyú Európa-bajnoka, Kovács Attila a 20.

A 'champions' menüpont alatt pedig a nagyváltósúlyú bajnok neve helyett csak annyi olvasható, hogy a cím "betöltetlen". Így csak remélni lehet, hogy a kötelezővé előírt Kótai-Conway összecsapás a betöltetlen világbajnoki címért megy majd.

Veres szerint a gép hibázott

"Butaság, figyelmetlenség" - reagált megkeresésünkre Veres László, Kótai menedzsere és edzője a hír hallatán. Véleménye szerint az elvesztett meccs után az IBO-nál, a komputer csak azt regisztrálta, hogy a címvédő kikapott, és miután a gép nem gondolkozik, így történhetett a hiba. Egyébként is, a meccset középsúlyban rendezték, míg a magyar öklöző nagyváltósúlyban vb-címvédő.

"A birtokunkban van a szövetség e-mailje melyben megírták, hogy tévedésről van szó és melyben szerepel, hogy március 3-án, vagy 10-én kell megmérkőzni Conway-al a világbajnoki címért" - mondta Veres.